In deze blogs delen wij graag onze ervaringen, kennis en kunde om vanuit hier een eenheid met je paard te vormen!

 

Veilig rijden met losse teugel

Veiligheid staat bij mij voorop én veiligheid komt niet (alleen) door het dragen van een cap of een bodyprotector of martingaal. Waar komt veiligheid dan vandaan? Uit twee individuen (paard en ruiter) die vanuit een ontspannen gemoedstoestand communiceren.

Lees meer »

Samen stappen zetten van angst naar vertrouwen

Herken je één van de volgende zinnen? 'Als ik buitenrijd schrikt mijn paard van dingen die ik niet zie'. 'Er is een deel van de rijbak waar ik liever niet rijd, volgens mijn paard spookt het daar'. 'Mijn paard kan van het ene op het andere moment zo vanuit het niets heel heftig reageren en/of oncontroleerbaar zijn'. 'Omdat mijn paard zo angstig is verlies ik ook het vertrouwen'. Dit soort opmerkingen krijg ik bijna wekelijks te horen…

Lees meer »

Balans, fysiek en emotioneel

´Paarden zijn van nature scheef dus moeten wij ze recht maken´, is wat ik regelmatig hoor of lees. Mijn vraag daarop is: is dat bij mensen niet precies hetzelfde? ´Is het dan niet net zoveel nodig om de mens ´recht te richten´ zodat het paard ook weer makkelijker recht kan worden, zijn en blijven?´

Lees meer »

Whoeh mijn paard ziet spoken

Herken je één van de volgende zinnen? 'Als ik buitenrijd schrikt mijn paard van dingen die ik niet zie'. 'Er is een deel van de rijbak waar ik liever niet rijd, volgens mijn paard spookt het daar'.

Lees meer »

Hoe Creër je Verbinding?

Liefdevolle verbindigen (re)creëren loopt als een rode draad door mijn leven en mijn werk. Vanuit vertrouwen in respect een liefdevolle verbinding ervaren is voor mij één van de mooiste dingen die er is, en meteen ook misschien wel het meest kwetsbare wat er is..

Lees meer »

Aandacht geeft verbinding!

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is om goed stevig te staan en je focus in je lichaam te brengen, je grenzen aan te geven en toch in liefdevolle verbinding te blijven.

Lees meer »

Focus op elkaar!

Herken je dat? Je bent met je paard aan het trainen maar het blijft altijd lastig om zijn aandacht bij jou te houden in die ene hoek van de rijbak.. Of je bent aan het rijden en dan worden de andere paarden gevoerd... weg aandacht.. Je vraagt je paard weer op jou te letten maar eigenlijk merk je dat hij er helemaal niet bij is..

Lees meer »

Soepel in lijf en hersenen

Het woord ´rechtrichten´ is momenteel helemaal hot. Ik wil hier geen mensen afdoen die zeker mooi werk doen, maar graag wil ik je bewustmaken van wat er NOG MEER mogelijk is!

Lees meer »

Help ik ben bang

Te vaak hoor ik nog dat ruiters op hun paard stappen terwijl ze angstig zijn. Waarom leren we of hebben we geleerd deze angst te negeren en te doen alsof er niks aan de hand is?

Lees meer »

Paardengedrag is ZIJN

Gelukkig zien we de laatste jaren steeds meer dat er in paardenland gekeken wordt vanuit het oogpunt van het paard. Wat beweegt een paard? Wat zijn zijn behoeften? Hoe verhouden ze zich tot elkaar en hoe kunnen wij als mens in contact zijn met paarden zodat zij ons begrijpen en wij hen?

Lees meer »

Hoe krijg je het tempo in balans?

Wil je met zo min mogelijk of geen teugels gaan rijden, dan is het belangrijk dat je paard op je wacht. Op je wacht in tempo, niet onder je uit loopt of vlucht voor je been. De teugels moet je niet meer in eerste instantie nodig hebben om het tempo te bepalen. Het paard moet ook vrij in zijn lijf zijn om zelf voorwaarts te kunnen lopen zonder constante aanmoediging van de ruiter.

Lees meer »

Persoonlijke communicatie is noodzakelijk!

Sinds een paar weken is de bouw van een megavarkensschuur direct aangrenzend aan mijn perceel gestart. In enkele dagen veranderde mijn fijne, rustige plek in een bouwput vol herrie en zooi.. De nodige emoties als woede, frustratie en ontsteltenis kwamen vrij.. Ik stond erbij en ik keek ernaar.. Nu zie ik de gelijkenis met omgaan met paarden erin! Dit veranderde zoveel dat ik deze lessen graag met jullie deel:

Lees meer »

Paard in balans

'Wat een weertje he?!' De tijd van gladheid is weer aangebroken en dat is des te meer een reden om je paard te leren op zijn eigen benen in balans te lopen!

Lees meer »

Wat is Verbinding?

Wat is nou verbinding? En wat maakt een verbinding intenser? Deze vragen kan ik alleen persoonlijk beantwoorden en zelf mag je er naar kijken en over voelen wat het voor jou betekent.

Lees meer »

Vanuit angst of liefde?

Het vorige blog schreef ik over: 'samen stappen zetten van angst naar vertrouwen', wat voor veel mensen herkenbaar was. Zelfs al is het nog zo herkenbaar, niet iedereen zet stappen om het te veranderen. Wat maakt dat we liever in ons oude patroon blijven waar het resultaat niet is wat we helemaal willen dan dat we stappen ondernemen om het te veranderen?

Lees meer »

Welk trainingsmateriaal te gebruiken?

Stiekem zou ik wel eens willen weten hoeveel geld er besteed wordt aan trainingsmaterialen zoals halsters, hoofdstellen, lijnen en hulpmiddelen... Het lijkt wel of er iedere week wel weer een nieuw hoofdstel of soort kleur halster op de markt komt. Goed voor de winkeliers die ik het van harte gun, maar minder voor je portemonnee en het belangrijkste: Heeft je paard er wat aan?

Lees meer »

Voerbeloning ja of nee?

Vrijheidsdressuur. Toen ik op zoek was naar een compacte, voor zich sprekende omschrijving voor wat ik doe kwam ik spontaan op dit woord. Want dat is wat ik doe en nastreef: dressuur in vrijheid. Helaas, toen ik verder keek bleek dat dressuur in vrijheid toch vooral met behulp van beloning met voedsel bewerkstelligd wordt... Dit wordt ook wel clicker-training genoemd. Vanuit deze ontdekking heb ik besloten een blog te schrijven over voedselverleiding.

Lees meer »

Voordat je op je paard gaat..!?

'Een goed begin is het halve werk' is een bekend gezegde. Ook voor je (training) sessie met je paard is de start best heel belangrijk! Hieronder 13 punten die aandacht vragen voordat je gaat rijden:

Lees meer »

Holistisch horsemanship

Natural horsemanship is voor de meeste paardeneigenaren een bekend begrip, vrij vertaald betekent het 'natuurlijke paard-mens relatie'. Een mooi begin van een bijzondere band met je paard.

Lees meer »