Hoe krijg je het tempo in balans?

Wil je met zo min mogelijk of geen teugels gaan rijden, dan is het belangrijk dat je paard op je wacht. Op je wacht in tempo, niet onder je uit loopt of vlucht voor je been. De teugels moet je niet meer in eerste instantie nodig hebben om het tempo te bepalen.
Het paard moet ook vrij in zijn lijf zijn om zelf voorwaarts te kunnen lopen zonder constante aanmoediging van de ruiter.

 

Je wilt een paard dat een constant tempo loopt en niet meer bezig is om te hard of te zacht te gaan.

 

Paard is te voorwaarts:

Ondanks dat het fijn is als je paard vanzelf loopt, ligt het onder je uit lopen op de loer. Is het tempo echt van jou of neemt hij het stiekem beetje bij beetje over?

 

Wat heb je nodig voor tempo in balans?

  • goede effectieve stop
  • vertrouwen om met geheel lange teugels te rijden
  • een afgesloten ruimte zoals een rijbak

 IMG_9580.jpg

Een paard wordt beloont met ontspanning of een neutrale houding of zit tijdens het rijden. Spreek je je paard er niet op aan wanneer hij te hard gaat, dan ontvangt hij de beloning voor het te hard gaan en zal hij dit blijven doen.

 

Wat moet je doen als je paard te hard gaat?

Spreek je paard er direct op aan wanneer hij te hard loopt door hem naar minimaal één gang lager te brengen. Dat kan betekenen dat je in het begin maar een paar passen draaft en hem dan weer moet aanspreken op zijn te hoge tempo.
Een eigenschap van een goede leider is volhouden. En wellicht kun je je voorstellen als je paard bijvoorbeeld al twee jaar lang onder je uit mag lopen, het ongeveer 600-0 staat voor je paard. En dat je dat niet in één sessie weer in balans hebt gebracht.

 

Oefening:
Rijd je paard rond met geheel lange teugel over de hoefslag en spreek hem erop aan wanneer hij te snel loopt.

 

 

Paard is te traag:

Het is goed om te weten en te respecteren dat ieder paard zijn eigen tempo heeft. Als jouw paard een wat trager tempo heeft, betekent dat niet dat hij minder of slechter is. Zo hebben mensen ook ieder een eigen tempo. Misschien kan je je voorstellen dat het voor de wat tragere mensen ook heel onprettig zou voelen wanneer ze telkens veel sneller zouden moeten lopen dan ze van nature doen.
Bij paarden is dit niet anders. Welk tempo heeft jouw paard?

 

Oefening:
Ga eens helemaal mee in zijn tempo. Helemaal voelen en ervaren hoe dat is zonder er een oordeel over te hebben of het te willen veranderen.
Kun je je nu voorstellen wat het betekent als je je paard nu in een heel hoog tempo wil laten lopen?

 

Wat heb je nodig voor een tempo in balans?

  • paard is vrij in hersenen
  • paard is vrij in zijn lijf
  • een voorwaartse zit
  • motiverende gedachten en intenties

 eenmetjepaard-3.jpg

 

 

Heb je moeite om jullie tempo in balans te krijgen? Ik help je graag. Ik kom ook op locatie voor een persoonlijke Coaching.

Laat een berichtje achter dan neem ik z.s.m. contact met je op!

 

Vrijblijvendkennismakinggesprekaanvragen-6.jpg