Veilig rijden met losse teugel

Veiligheid staat bij mij voorop én veiligheid komt niet (alleen) door het dragen van een cap of een bodyprotector of martingaal. Waar komt veiligheid dan vandaan? Uit twee individuen (paard en ruiter) die vanuit een ontspannen gemoedstoestand communiceren.

Dat betekent dat een paard in de samenwerkingshersenhelft verkeert i.p.v. in zijn vlucht- en instinct hersenhelft. En dat de ruiter ontspannen is. Dat vraagt om aandacht en gedachten in het NU. Niet bij wat je gaat eten later maar wat je nu ervaart, voelt en dus hoe je nu leeft :) 

BASIC 1: ONTSPANNEN GEMOEDSTOESTAND VOOR PAARD EN RUITER

Dit is niet iets wat je bedenkt, wat je met een oefeningetje doet. Dit vraagt keuze. Een keuze om voor echte veiligheid en verbinding te gaan, voor diepte.

Vanuit een ontspannen gemoedstoestand kan er gereden worden in vertrouwen. Vertrouwen waarbij je de teugels niet nodig hebt in eerste instantie om te stoppen, te sturen of je balans te houden.
Als je wil dat je paard jouw vertrouwt, vertrouw dan ook je paard. En spreek hem erop aan wanneer hij niet te vertrouwen blijkt. Niet vanuit jouw emotie, door middel van dwang maar vanuit liefdevolle helderheid. Dit kan uiteraard alleen als je heel dicht bij jezelf staat. Ten alle tijden je eigen ontspanning kunt hervinden en de juiste actie onderneemt om je veiligheid te garanderen.

Dus maak eerst contact kan met jezelf. Contact maken met je lichaam, met je gevoel, je gedachten en het kunnen laten zijn wat het is zonder er een oordeel over te hebben of het direct te moeten veranderen. Een duidelijke aanwezigheid in je lichaam, een stromend geheel, een krachtig en kwetsbare waarneming waardoor er liefdevolle stilte ontstaat. Je openstellen en ZIJN met wat er nu is.

Je hart openen (zelfs met het risico dat het soms pijn kan doen) brengt je meer bij jezelf en maakt je levensbeleving intenser. Durf te voelen en je ontvankelijk op te stellen en ervaar wat er gebeurt.
Paarden openen zich als ze zich kunnen ontspannen en mogen zijn wie ze zijn. Wanneer er eerlijke duidelijkheid en liefde door elkaar heen stromen.

Paarden kijken niet naar waarmee je je hart probeert te bedekken en zij zijn niet geïnteresseerd in de duurste optoming, dekens of stallen. Zij zijn geïnteresseerd in jou, in wie jij bent en maken graag verbinding.

Wanneer paard en ruiter beide ontspannen zijn (ook voor langere tijd en op vreemde plekken) kun je ook OP je paard en zorgen voor de ontspannen gemoedstoestand (= veiligheid)

  1. Begin op jullie vertrouwde plek op de grond naar die ontspanning en samen zijn.
  2. Breid deze plek RUSTIG aan uit. Zodat je ook aan de hand in die diepe ontspanning op vreemd terrein kunt zijn.
  3. Terwijl je paard stilstaat, opstappen met een losse teugel en samen in ontspanning kunnen blijven. 
  4. In ontspanning een paar passen stappen en dan weer stil kunnen staan zonder teugel in rust.
  5. En zo beetje bij beetje verder uitbreiden.

Weet dat als je voorbij gaat aan deze ontspanning, je altijd ergens de spanning weer terug krijgt. En dat is helaas niet op je eigen vertrouwde plek maar daar waar je het liever niet hebt..
Al zijn wij lineair denkende wezens, laten we denken als een paard en resultaat loslaten en volledig genieten van het nu (de training met je paard in dit geval)!


Ben jij klaar om resultaat los te laten en om te leren genieten van je reis, de ontdekking met je paard? Dan nodig ik je graag uit voor een kennismakingsgesprek. Een gedegen coachingsessie voor paard en ruiter in verbinding, waar resultaat voortvloeit uit ontspanning en verbinding.

www.eenmetjepaard.com/