Welk trainingsmateriaal te gebruiken?

Stiekem zou ik wel eens willen weten hoeveel geld er besteed wordt aan trainingsmaterialen zoals halsters, hoofdstellen, lijnen en hulpmiddelen... Het lijkt wel of er iedere week wel weer een nieuw hoofdstel of soort kleur halster op de markt komt. Goed voor de winkeliers die ik het van harte gun, maar minder voor je portemonnee en het belangrijkste: Heeft je paard er wat aan?

 

In mijn zadelkamer is het naast goedpassende zadels en veel schoenen (die ik bij bosjes verslijt) beperkt tot een aantal materialen:

1) Halster

Een goedpassend halster is een halster van het juiste materiaal, en vooral de juiste afmetingen.  Nagenoeg alle touwhalsters die ik zie zijn te groot onder de kaak, waardoor de inwerking (vooral met rijden) weinig effectief is.

 

playmovie.jpg

2) Werklijn

Een goede werklijn is van de juiste kwaliteit, dikte, zwaarte, materiaal en lengte. Met een grote clip zodat je met minimale hulpen maximaal effect krijgt.

  • kwaliteit: heel belangrijk voor de veiligheid zodat je niet ineens met alleen een touw zonder paard in je handen staat...
  • dikte: voor een fijne handligging
  • zwaarte: voor het juiste effect qua druk
  • materiaal:  juiste glad- / stugheid zodat het met lichte druk door je handen kan glijden
  • lengte: 3,6 meter zodat je paard eventueel kan vluchten (het eerste stukje) en om op afstand te werken

En voor mij belangrijk: de kleur zwart, zodat het niet meteen opvalt als het touw vies is ;-)

3) Teugels

Van hetzelfde materiaal als de werklijn. Met 2 wat kleinere clips. Te grote clips zouden teveel onrust geven in hogere gangen en/of als je meer in balans wilt rijden.

4) lange stick en string

Voor het loswerken met je paard op afstand.

5) korte sticks

  • voor het rijden met en zonder teugels
  • voor het gymnastiseren op de grond (dichtbij)

Om zo effectief en veilig mogelijk te trainen is het juiste trainingsmateriaal belangrijk!

Een paarden concept is wijken voor druk, en paarden wijken voor smalle druk en gaan tegen brede druk in. Een smal halster is veel effectiever dan een brede neusriem van een (bitloos) hoofdstel bijvoorbeeld.

Voor klanten heb ik het juiste trainingsmateriaal op voorraad.

 

Vrijblijvendkennismakinggesprekaanvragen-19.jpg