Persoonlijke communicatie is noodzakelijk!

Sinds een paar weken is de bouw van een megavarkensschuur direct aangrenzend aan mijn perceel gestart. In enkele dagen veranderde mijn fijne, rustige plek in een bouwput vol herrie en zooi.. De nodige emoties als woede, frustratie en ontsteltenis kwamen vrij..

Sinds een paar weken is de bouw van een megavarkensschuur direct aangrenzend aan mijn perceel gestart. In enkele dagen veranderde mijn fijne, rustige plek in een bouwput vol herrie en zooi.. De nodige emoties als woede, frustratie en ontsteltenis kwamen vrij.. Ik stond erbij en ik keek ernaar..
Nu zie ik de gelijkenis met omgaan met paarden erin! Dit veranderde zoveel dat ik deze lessen graag met jullie deel:

Terwijl ik dit schrijf wordt er aan de deur geklopt met de boodschap om de paarden uit de rijbak te halen zodat er betonrijplaten door de bak gelegd kunnen worden. Uh pardon..?

 

Wat er gebeurt is dat er ongevraagd in mijn ruimte gegaan wordt zonder dat er vertrouwen en respect is.
Hoe creëer je wederzijds vertrouwen en respect?
Geef vertrouwen en respecteer, ook al is dat niet wat de ander doet. Wees de meest verstandige (de leider) en geef het goede voorbeeld. Als je meegaat in de acties van de ander doe je juist dat wat jezelf niet wil dat de ander doet (dan verlaag je je in rang). Zoals de bijbel zegt: 'wat gij niet wil dat u geschiet, doe dat ook een ander niet' ;-)

Paarden vragen vaak om leiderschap door te kijken waar ze kunnen gaan staan. Blijf jij staan als je paard ongevraagd je ruimte binnenkomt?

Mijn eerste reactie was weglopen nadat ik zag dat mijn weides vol met enorme bergen zand waren gegooid. Ik wilde zo snel mogelijk verhuizen..

Ook bij paard-ruiter combinaties zie ik dit vaak. Het paard komt in de ruimte van de ruiter en de ruiter doet een paar passen terug.

Oplossing:
Blijf staan en observeer met al je zintuigen wat er gebeurt.

 

Ook voelde ik mij ontzettend 'klein' tussen al die 'grote' bouwvakkers en enorme machines.

Dit is wat bij ruiters ook vaak gebeurt. Ze worden (energetisch) steeds kleiner wanneer een paard 'groter' wordt.

Oplossing:
Neem je ruimte volledig in, ga gecentreerd en geaard staan. En maak de ruimte om je heen van jou. Vanuit je innerlijke kracht kun je jezelf (energetisch) 'groter' maken.

 

Waar ik mij vooral aan stoorde was dat er geen overleg plaatsvond. Er was geen contact, dus geen communicatie. Er werden hooguit opdrachten gegeven zonder vooraankondiging.

Tussen paard en ruiter is er ook een groot verschil tussen het opdracht geven aan het paard omdat de ruiter een doel voor ogen heeft of dat er een vraag gesteld wordt vanuit verbinding.

Oplossing:
Maak eerst contact en wees aanwezig in het moment. Maak contact met jezelf en je paard. Ben je in verbinding? Stel dan liefdevol vragen om samen ergens naar toe te werken.

 

Wat ik ook een uitdaging vond was de communicatie. De mensen van de bouw spraken een geheel andere taal dan ik en de mensen om mij heen.

Paard en ruiter spreken ook twee geheel verschillende talen en als ze dat beiden zouden blijven doen dan zou je nooit een fijne communicatie krijgen.

Oplossing:
Verdiep je in de taal van de ander, kijk naar hoe paarden met ander paarden omgaan en zet dat om in jouw wezen. Blijf congruent en open jezelf voor liefdevolle communicatie.

 

Vrijblijvendkennismakinggesprekaanvragen-7.jpg