Voerbeloning ja of nee?

Vrijheidsdressuur. Toen ik op zoek was naar een compacte, voor zich sprekende omschrijving voor wat ik doe kwam ik spontaan op dit woord. Want dat is wat ik doe en nastreef: dressuur in vrijheid. Helaas, toen ik verder keek bleek dat dressuur in vrijheid toch vooral met behulp van beloning met voedsel bewerkstelligd wordt... Dit wordt ook wel clicker-training genoemd. Vanuit deze ontdekking heb ik besloten een blog te schrijven over voedselverleiding.

Je voelde ’m misschien al aankomen, ik ben dus geen fan van voerbeloning. De reden waarom vertel ik je graag; Voer is een manier van belonen maar niet de meest effectieve manier. Omdat paarden vanuit de natuur zo'n 16 uur per dag grazen is eten een primaire levensbehoefte maar wel eentje die (nagenoeg) altijd voorhanden is. Dit in tegenstelling tot een roofdier dat soms maar eenmaal per week een prooi vangt.

Dat betekent als een paard iets niet echt wil (bijvoorbeeld de trailer ingaan na een een trauma) hij ook niet makkelijk verleid wordt met voer. Veiligheid daarentegen is voor paarden wél de nummer 1 levensbehoefte. Dat zorgt ervoor dat natuurlijk leiderschap de meest effectieve manier van trainen is, en dus ontspanning de beste manier van belonen. Ik heb bijvoorbeeld ook nog nooit een paard een ander paard een snoepje zien geven. De consequentie van clicker-training is dat paarden niet communiceren met jou maar een kunstje gaan uitvoeren voor het snoepje. Heb je geen beloning dan vragen ze hier vaak (respectloos) om door in je zakken te gaan neuzen of tegen je aan te duwen. Uiteindelijk zullen ze de aangeleerde kunstjes niet blijven uitvoeren wanneer ze er niet regelmatig voor beloond worden.

Maar hoor ik je zeggen, je hebt toch ook 'voer-minded' paarden. Ja die heb je zeker maar is het slim om paarden die al zo geobsedeerd zijn door voer daar ook nog eens mee te belonen? Is dit niet meer bevestigen in bekend gedrag en niet iets nieuws aanleren. Waar sta jij dan als trainer of leider, vraag ik me dan af.

Het enige moment waarop ik voer gebruik is als het paard weer veilig en succesvol in de trailer geladen is door natuurlijk leiderschap, dus niet gelokt met voer! Op het moment dat de trailer rustig afgesloten kan worden maar het paard durft geen hooi te eten dan zou ik eventueel voer geven zodat het paard de trailer als iets positiefs gaat ervaren. Wetende dat kauwen ontspanning brengt en geassocieerd wordt met veiligheid.

Misschien is mijn manier in eerste instantie niet de snelste weg maar zeker wel de meest natuurlijkste, effectiefste en gegarandeerd met het meeste succes en voldoening op lange termijn!

Wil je meer weten over het motiveren van je paard? Volg eens een Coachingstraject!

 

Vrijblijvendkennismakinggesprekaanvragen-20.jpg