RECENSIES

 

Antoinette.jpg Antoinette

Ik ben al een aantal jaren bij Janneke. Ik wilde een betere band met mijn paard Infinito en ben ook bij haar "grondwerk" gaan doen. Haar fijne rustige manier van benaderen, consequent zijn in wat je vraagt, hoe je het vraagt en invoelend op eventuele spanning waren voor mij een openbaring. Respect, vertrouwen, een open paard dat graag bij je is, waren wensen die ik had. 
We zijn nu weer een nieuw stuk begonnen. Infinito staat bij mij thuis sinds 1,5 jaar en ik heb ruim een jaar niet kunnen rijden. Dat ging ook mis toen ik weer begon. Toch te veel druk van mij uit. Onder haar begeleiding bouwen we dat stukje nu ook weer op. Rijden zonder getrek of geduw of het gevecht aan gaan en vooral in ontspanning en uiteraard bitloos. Op de grond kan ik nu lezen en schrijven met hem. Je leert niet alleen je paard kennen maar ook jezelf. Ik kan haar in ieder geval niet meer missen. 
Je wordt echt "een met je paard".

 

Maaike.jpg Maaike
Ik heb Janneke ingeschakeld bij mijn, toen, 3 jarige paard. Het was een paard met verlatingsangst, waardoor ik haar niet alleen bij de kudde vandaan kon halen. Dat was eigenlijk al vanaf het begin zo, maar omdat a: een jong paard hoeft toch nog niks te kunnen (jonge paarden syndroom volgens Janneke) en b: ik moet dit toch zelf kunnen (een ego probleem volgens mijzelf), heb ik lang gewacht met hulp inschakelen. Met hulp van Janneke ging het al snel veel beter. Janneke heeft me geleerd bij mezelf te blijven en zo mijn paard tot steun te zijn en deze te leren schakelen. Ook hielp ze mij om te gaan met mijn inmiddels opgedane angst. Inmiddels heb ik er een jaar later een prima rijdpaard (net ingereden) aan. Dat ook nog eens, prima laad (met hulp van Janneke uiteraard). En waarbij ik de juiste technieken heb gekregen mocht het allemaal toch nog een keer spannend en moeilijk zijn. 
Dank je wel Janneke!!

Amber.jpg Amber
Janneke leert me nog meer zachte kracht in te zetten bij het paardrijden. Dwingende maatregelen zijn dan niet nodig en dat is juist wat ik zoek. Janneke wijst me op de juiste momenten op mijn houding en intentie. Ze heeft een scherpe blik en geeft duidelijk terug wat er gebeurt. Ook werkt ze naar mijn persoonlijke doel en houdt dus geen standaard programma aan. Erg leerzaam, en als persoon is Janneke een hele fijne meid om mee samen te werken.

 

 

Vera.jpg Vera 
Het gaat tussen Lord en mij echt een stuk beter sinds jij eind mei 2017 bij ons langs bent gekomen. Ik merk ook dat ik rustiger wordt en stukje bij beetje meer kan genieten van de kleine stapjes die we maken. Ik heb nog steeds dat ene grote doel voor ogen - samen naar het bos - maar het hoeft van mij niet meer nu meteen. Ik merk sneller op wanneer het Lord wat teveel wordt en zorg er dan voor dat we de sessie goed afsluiten. De keer daarop komen we weer een stukje verder dan waar we de vorige keer waren gebleven! En wat ik daarvoor terug krijg... pfoe!  Soms is het niet te bevatten hoeveel liefde en respect paarden terug kunnen geven!
In plaats van door mij heen te denderen of in mijn nek te duiken, blijft Lord nu 9 van de 10 keer (?) op gepaste afstand en wacht geduldig af wat ik van plan ben. Daarin moet ik natuurlijk wel duidelijk zijn, want die ene keer kiest hij nog wel eens zijn eigen weg. Maar het grote verschil daarin is, is dat ik niet meer met veel emotie reageer maar juist kordaat en duidelijk. Het kauwen van hem volgt daarop vrijwel meteen zodat die ervaring direct weer positief is 'afgehandeld'.
Met rijden gaat het ook al een stuk beter. Ik start het rijden nog steeds met een korte sessie passagieren waarbij ik merk dat Lord - juist door de ongedwongen sfeer - de plekken opzoekt waar hij het spannend vindt. En er dan vervolgens langsloopt alsof er niks aan de hand is! En daardoor kan ik inmiddels door de hele bak rijden met weinig tot geen confrontatie!

Ohja, nog een leuk detail. Lord komt nu in de wei zelfs naar mij toe lopen!! Dat had je mij vorig jaar moeten vertellen, toen hij in volle galop juist van mij vandaan rende... Haha wie had dat gedacht!

Nogmaals bedankt Janneke, voor je hulp de afgelopen tijd. WIJ zijn je heel dankbaar!

 

Jacqueline.jpg Jacqueline
Janneke is bij mij en mijn paard geweest i.v.m. de angst die ik nog heb voor het rijden. Een aantal jaren geleden heb ik een ongeluk met een ander paard gehad. De angst voor het rijden kan ik nog steeds voelen. Nu was het moment voor mij om daar nog eens naar te gaan kijken, wat wil het nog vertellen. Als ik denk aan rijden, schiet mijn lichaam in verkramping. Tijdens de les met Janneke ben ik hier mee bezig geweest. Janneke heeft mij geleerd om weer contact met mijn rug te maken, het bleek dat ik mijn rug totaal negeerde en er ook niet erg aardig voor was. We hebben verschillende oefeningen gedaan. Na de lessen ben ik zelf nog verder gaan oefenen met oefeningen die ik van Janneke had meegekregen. Al met al heeft het mij enorm geholpen, veel duidelijkheid gekregen en ik weet nu hoe ik verder ga met rijden en mijn eigen paard. Dank je wel!


AnnekeenJurgen.jpg Jurgen
Zeer kundig en met een paar lessen gaat ons paard met grote stappen (paardensprongen) vooruit. Ze heeft het beste met paarden voor. Aanrader!

 

Jannie-1.jpg Jannie

Al heel veel jaren heb ik het gevoel dat het rijden anders moet kunnen. Rijden op de 'traditionele' manier wil niet, lukt niet, voelt niet goed, enz. Met als gevolg vele incidenten en uiteindelijk ANGST! Met mijn huidige paard ging het precies zo en dus gestopt met rijden. Ik moest een andere weg vinden (daarvoor ben ik hem heel dankbaar). Via omwegen uiteindelijk die weg gevonden, in verbinding 'werken'. Dat vergde heel veel van mij, soms teveel. En het weer gaan rijden begon te kriebelen, maar durfde niet. Dus een paardrijvakantie geboekt en mijn angst kwam in alle hevigheid naar boven. Nu was ik ook bang als hij naast mij liep. Ik durfde niet meer in de buitenbak, longeercirckel en buiten met hem te lopen, tenzij hij los was. Via een vriendin ben ik in contact gekomen met Janneke en toen ik op haar site keek en de filmpjes zag wist ik het: Dit is wat ik wil. In onze eerste sessie samen van 11/2 uur liet zij mij zien wat ik moest doen als mijn paard angstig werd. Ook vertelde zij dat het belangrijk is je angst onder ogen te zien en af te laten vloeien en zij liet mij zien hoe ik dat moest doen. Daarmee aan de slag gegaan en na 2 dagen 'werkte' ik met hem in de buitenbak en longeercirckel en konden we buiten wandelen. Ik wil graag op intentie 'werken' met mijn paard en in de tweede sessie van 11/2 uur heeft ze mij geleerd hoe ik mijn energie kan omzetten in intentie. Daarmee aan de slag gegaan en ik 'werk' nu op intentie met hem. Dat is een geweldig, ongelooflijk gevoel. Janneke zo dankbaar dat ze mij dit heeft geleerd. Ook heb ik in de tweede sessie voor het eerst sinds ongeveer 2 jaar weer OP MIJN PAARD GEZETEN. Het verschil gevoeld tussen er op zitten en na het afvloeien van mijn angst echt zitten, een zijn met je paard. Zijn beweging is jouw beweging. Een geweldige ervaring, waar ik Janneke heel dankbaar voor ben. Ik ben er nog niet, want het lag absoluut niet aan mijn paard, maar aan mij. Dankzij Janneke zie ik ons weer samen rijden en dan op de manier die hij mij heeft gewezen, want dat is wat bij ons past en wij graag willen. Nogmaals dank je wel Janneke voor alles wat je tot nu toe voor ons hebt gedaan.

 

 

jessy.jpgJessy:

Ik zat vast. Als ik met mijn pony wilde gaan wandelen, ontplofte hij om de 20 meter zo'n beetje. Altijd onrust, spanning. Ik werd steeds banger om te gaan en verloor m'n plezier. (Gelukkig niet m'n 'houden van'.)
Ten einde raad met visioenen over 'niet meer hoeven', Janneke een mail gestuurd met daarin het eerlijke verhaal. In no-time hadden we twee dates van 2,5 uur. Uitleg, rust, basis en 'niet móeten' bleken voor mij van belang. Zelf aan de slag, met name met puur basiswerk, en een week later telefonisch contact. Ik was alweer aan het bedenken dat ik niet genoeg deed en toen ineens was 'ie er: de doorbraak die ik niet verwacht had! Ik voelde voor het eerst in onze 5 jaar samen dat ik (ZELF) spanning kon omzetten in aandacht en vervolgens ontspanning. Ontroerend ook hoeveel zachtheid er ineens in m'n anders zo dwingende pony verscheen.

Een uurtje les nu en dan was blijkbaar niet genoeg om met mezelf eens door te pakken. Twee best lange sessies in kort tijdsbestek veroorzaakten dat wel. Zonder dat ik het door- noch verwacht had. Mooi hè? We leggen vaak de nadruk op ons paard maar vrijwel altijd ligt de oplossing bij onszelf. Als ik dit soort verhalen las, dacht ik altijd "Jaka... maar dat geldt niet voor mij". Wel dus. And I'm a hard case to crack, believe me . Dankbaar dat ik mezelf die kans gegeven heb. Janneke kan ik je warm aanbevelen! She's on top of it
 
 

Anneke2.jpgAnneke:
Na 2 lessen merken we al een behoorlijke vooruitgang in respect, vertrouwen, leiderschap en samenspel. Ik voel een samenwerking met mijn paard die ik zo nooit eerder heb ervaren. Ook heb ik nu al bijna de volledige aandacht van mijn paard tijdens het trainen. Tot de volgende les oefenen met wat we geleerd hebben en dan heb ik misschien al zijn volle aandacht. Dan kunnen we het volgende gaan leren en oefenen. Voorlopig gaan we hiermee door, want ik kan nog zoveel leren van Janneke waar we echt heel veel aan hebben voor nu en de toekomst. Een goede basis opbouwen die we tot nu toe niet hadden. Dankbaar dat er mensen met deze kennis zijn en kunnen begeleiden.

 

yvonne2-1.jpgYvonne:
Via liefdevolle verbinding naar ontspannen en respectvol. Bewustworden van je eigen onkunde om vervolgens met rust en liefde kundig worden. Momenten om gewoon te " zijn " met je paard en er ook gewoon te mogen zijn. Leren van elkaar zonder emotie van ongeduld of irritatie als iets niet lukt. Janneke Buddendijk wijst je de juiste weg te bewandelen op een mooie en zachte manier. Heb het half jaar traject gevolgd en kan het een ieder aanraden die de moeite wil nemen om zijn eigen paard te leren kennen en begrijpen. Af en toe een sessie om de puntjes op de i te zetten of door naar de volgende uitdaging. Dus ga je voor liefdevolle verbinding en zachtheid maar duidelijkheid voor je paard (en voor jezelf) dan moet je zeker bij Janneke zijn!

 

MarielleBoonen.jpgMarielle:

Janneke heeft me na een coaching van één dag een connectie met mijn paard leren leggen wat ik nooit voor mogelijk had gehouden.
Ik kwam van heel ver, mijn hele leven gek van paarden maar na een ongeval zo een angst gekregen dat ik alleen nog bij de paarden durfde met een omheining tussen ons in.
Dit is weer helemaal goed gekomen gelukkig maar een échte verbinding tussen mij en mijn paard lukte helaas niet. Janneke leerde me denken als een paard waardoor ik veel beter ben beginnen begrijpen wat er in die paardenhoofdjes omgaat en waardoor ik nu ook anders kan reageren. Mijn paard wat eerst afstandelijk was komt nu onmiddellijk contact maken en door de eenvoudige oefeningen door Janneke aangeleerd is ons samenzijn zonder stress en respectvol.
En als het een keer wat moeilijker gaat staat Janneke steeds klaar met goede raad waardoor we er weer tegenaan kunnen. Ik kan zo een Coaching dan ook heel warm aanbevelen!

 

annepennings.jpg Anne:

Een jaar geleden kocht ik mijn eerste eigen paard, een droom die uit kwam! Na veel paarden te hebben laten staan omdat ik geen klik voelde kwam ik mijn huidige paard tegen. In vele opzichten was hij niet het meest geschikte paard maar hij was braaf en mijn gevoel zei dat ik hem een kans moest geven. Na de nodige zorg startte ik met rijden. De eerste maanden ging dit prima maar toch liep ik constant met het gevoel rond dat mijn paard niet lekker in zijn vel zat. De spanning liep bij hem hoger en hoger op en het moest wel een keer fout moest gaan. Na ongeveer een half jaar was dan ook de eerste val een feit. Door mijn onzekerheid i.c.m. een paard dat niet lekker in zijn vel zat en zich duidelijk niet begrepen voelde ging het rijden van kwaad tot erger. Geen van beide hadden we er nog plezier in en er ontstonden alleen maar gevaarlijkere situaties. Ik wist dat er iets moest gebeuren, maar wat? Gelukkig kwam ik per toeval op de website van Janneke terecht en haar visie sprak me direct aan. Ik besloot contact op te nemen en de afspraak voor een persoonlijke coaching was snel gemaakt. Tijdens deze intensieve dag is er een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Een wereld waar je een echte leider voor je paard kunt zijn vanuit rust en respect. Een duidelijke, consequente maar ook liefdevolle leider die veel meer bereikt met zijn leiderschap dan elke andere aanpak die ik gezien heb. Janneke kijkt precies naar wat jullie als combinatie nodig hebben en wat werkt voor jou en jouw paard. Mijn paard is weer gelukkig, hij durft me te vertrouwen, wordt niet meer zo snel afgeleid en bouwt nog maar zelden spanning op. Daarnaast heeft hij respect voor mij en mijn persoonlijk ruimte en is hij graag bij me in de buurt. We hebben nog veel om aan te werken maar genieten van elke moment!

 

Marleen:
Ik was onzeker geworden met een paard dat ik niet lang ken en waarmee ik op de grond werk. Het
gebeurde toen de grote kudde enthousiast in volle rengalop naar een nieuw weiland mocht vertrekken en wij op de poetsplaats stonden. Haar kudde instinct kwam omhoog en zij raakte volledig in paniek.
Mijn reactie had ik geanalyseerd en ik dacht dat het voldoende was om verder te gaan. Toch liep ik bij het grondwerk tegen een probleem aan, ik was gespannen geworden.
Het eerste uur bij Janneke werkte al ontladend en helend voor mij. Ik voelde mij weer ontspannen en ik had ook zware behoefte om dieper te kijken naar de samenwerking met mijn paard. Dat leverde verrijkende inzichten op en een verscherping van mijn omgang met paarden in zijn
algemeenheid.
Mijn valkuilen zijn weer helder en ik weet wat ik wel en niet wil doen en leren om een band met dit paard te ontwikkelen. Nu ga ik met volle vertrouwen en meer wijsheid op de grond met haar verder leren! Ik ben blij dat ik Janneke hulp heb gevraagd en dankbaar dat zij bij ons is geweest.

 

mirjamd.jpgMirjam:
Door Janneke is mijn wereld over en met paarden letterlijk en figuurlijk opengegaan! Jarenlang geen paarden gehouden omdat ik niet de aansluiting kon vinden met wat ik zelf voelde. Nu begrijp ik het paard vanuit nature, weet dat het ons spiegelt en dat je er elke dag van kunt leren.

 

Klaartje:
Ik heb bij Janneke  Coaching  gevolgd waar ik veel aan heb gehad (en nog steeds heb).
Nadat ik een aantal jaren geleden een fikse val had gemaakt met het nodige letsel, was ik weer een hele poos fijn aan het rijden.
Het fijn rijden sloeg om in een grote mate van angst nadat ik onverwachts 2x naast jonge paarden lag..
Het trauma van een aantal jaren geleden, waar ik nooit meer aan dacht, was BOEM in mijn gedachte...Die angst om te vallen in combinatie met een vrij sensibel jong paard was geen fijne combi :)
Ik heb in eerste instantie mijzelf verzet tegen de angst, kom op je kan het! Gewoon rijden! Niks aan de hand!
Het resultaat...tot tranen toe langs je paard staan om te moeten rijden...erop zitten en bij de minste wiebel zelf zo strak worden van spanning..en daarna het gewoon niet meer leuk vinden om te rijden en overwegen om te gaan stoppen.
Het moment 'zo gaat het niet langer, wat moet ik nu!' was daar..   Janneke kende ik van de Masterclass welke ik eerder bij haar had gevolgd en ik was daarbij onder de indruk geweest van haar kennis, kunde en vooral haar rust.
Ik heb haar een mail gestuurd en mijn verhaal gedaan en na afstemming stond ze binnen een paar dagen bij mij en m'n paard in de bak.
Het was voor mij een heftige coaching, vol emoties.. Gedurende het dagdeel werd het meer en meer duidelijk hoe e.e.a. in elkaar stak en waar mijn echte uitdagingen lagen.
Janneke heeft me op een hele fijne en rustige manier hier doorheen begeleid en wist de juiste punten te bereiken/te raken. Na deze coaching kon ik zaken beter plaatsen, heeft ze me een heel aantal tips en oefeningen bijgebracht om met de angst om te gaan. Ik had zaken om over na te denken die mij verder hebben geholpen en het mooiste: ze heeft mij veel dichter in contact kunnen brengen met mijn paard. Het gevoel van samen was zo ver weg, onbereikbaar, en dat was na deze coaching weer een stukje dichterbij gekomen =) Ik ben met de oefeningen aan de slag gegaan, heb nog een contactmoment gehad met Janneke als nazorg en ben inmiddels weer fijn aan het rijden en heb een heel fijne flow in het contact met mijn paard. De angst loert soms nog in minimale mate om de hoek maar met de geleerde oefeningen weet ik hem goed onder controle te brengen.
Janneke, bedankt! 

 

LidewijdeLidewijde:

'Goedemorgen Janneke, vandaag wil ik je nog eens bedanken, je hebt met een dag training ons leven veranderd. Eindelijk gebeurd er nu wat ik al zo lang wilde en voelde dat het erin zat...in alle goede bedoelingen en liefdevolle volhoud pogingen zat nou nèt niet de kennis die we nodig hadden. Dankbaar voor het contact met Mirjam Diepenbrock, die me bij jou bracht , trots op mezelf dat ik mijn hart heb gevolgd en trots op mijn dier dat hij op me heeft willen wachten. Ik zie nu zoveel dingen bij anderen die niet zouden hoeven...dan zou ik wel willen gillen GA alsjeblieft een dag naar Janneke...want eenheid en rust in liefdevolle verbinding met je paard is een heerlijk gevoel!'

 

Ine.JPGIne:

Jee wat een geweldige Coaching voor Gipsy en mij! Mijn hoofd zit niet alleen vol maar mijn hart ook. Rustig, duidelijk, respectvol en vol liefde en begrip voor het paard en mij. Ik denk dat ik veel meer in onze relatie kan betekenen nu. De missing link gevonden. Kan er goed mee verder en heb er veel zin in om te oefenen. Dank je Janneke, ook voor de fijne lunch!

 

jessica.jpgJessica:
" Een met je Paard" een betere naam was er niet voor geweest! Ik ken Janneke al een tijdje en steeds opnieuw weet ze mij en mijn paard uit te dagen, te inspireren en op een zachte manier te verbinden. De samenwerking met Janneke is heel prettig, respectvol en zacht. Ik ben dankbaar dat ze mij en mijn paard zo fijn kan begeleiden.

 

 

Anneke.jpgAnneke:
Begin oktober heb ik een telefonische les van Janneke gehad. Ik wil je even vertellen dat ik er veel aan gehad heb!

Het halsteren gaat nu heel harmonieus en ik heb veel gehad aan je advies om meer uitdaging in te bouwen bij het grondwerk en er meer een vraag-en-antwoord-dans van te maken. Skjóni keert nu veel minder vaak naar binnen. Maar als het wel gebeurt dan vraag ik hem eruit zoals je hebt aangegeven en dat werkt prima.

 

jody.jpgJody:

Na mijn masterclass van Janneke ging er een wereld voor me open. De samenwerking tussen mij en en mijn verzorgpaard Sun heeft een enorme positieve wending gekregen. Het vertrouwen in elkaar is er en samen maken we fijne bosritten en leerzame lesjes in de paddock. Door Janneke heb ik het idee dat ik Sun nu beter ken en dat ik hem meer begrijp. Op naar nog veel meer mooie avonturen!

 

AnneAnne:

'Voordat ik aan het Traject begon was ik de verbinding tussen mij en Saphir kwijtgeraakt en we zaten in een sleur qua omgang en training.
Vanwege de goede ervaringen met andere Workshops bij Janneke besloot ik het Traject te volgen. Ook omdat hier het gehele pakket aangeboden wordt, en Janneke zoveel weet over paardengedrag.

Gedurende het Traject ben ik weer veel bewuster geworden en ben ik weer in verbinding gekomen met mijn paard. Ik ga nu veel leuker met hem omdat ik dingen op een ander niveau leer; Ik ben bewuster bezig met controle, balans en de manier van rijden.
Deze vorm spreekt me aan omdat ik zo wekelijks op verschillende wijze contact hebt met mijn coach (live/Skype/ telefoon/film) en ik leer ook van hoe de anderen trainen en groeien.
Als je meer verbinding wil creëren, bewuster wil worden van al je handelingen en daardoor meer inzicht krijgt en dus een krachtigere combinatie wordt dan raad ik dit Traject zeker aan!
Wij zijn veel beter op elkaar ingespeeld, begrijpen elkaar beter, hebben meer verbinding en zijn nu een sterkere combinatie, een echte eenheid!´

 

MarybelMarybel:

'Voordat ik de Coachingsdag bij Janneke volgde was mijn paard respectloos, hij kon zo tegen me aan lopen en trok me weg om gras te gaan eten. Ook had ik angst om los te laten tijdens het rijden en dacht ik mijn teugels nodig te hebben voor mijn veiligheid. Terwijl ik graag meer ontspannen wilde rijden.
Nu ben ik me meer bewust van mezelf, meer bewust wat ik vraag en hoe ik dat doe. En mijn paard is respectvol naar mij! Het was erg prettig dat Janneke kijkt waar je staat en daarop in gaat, dat maakte het een leerzame en geslaagde dag. Het heeft me een duidelijke noodzakelijk basis gegeven, een balans om verder mee te kunnen.
Ik denk dat veel mensen stiekum problemen hebben in de basis en toch verder gaan... Dus ik raad iedereen aan zo'n Coachingsdag te doen zodat je bewust wordt van waar in het begin een probleem ontstaat, om zo helemaal één samen verder te kunnen!'

 

BennoBenno:

'Janneke is voor mij een toonaangevende specialist waar het gaat om het verbeteren van de relatie tussen mens en paard. Ze neemt zeer aandachtig waar wat er gebeurt en voelt de energie van de mens en de impact hiervan op het paard. Janneke beheerst de kunst van het waardevrij vragen stellen en brengt je in contact met jezelf. Haar feedback en tips zijn concreet, confronterend maar uitnodigend.  Eigenlijk is een les van haar een zeer waardevolle vorm van personal coaching en het paard profiteert mee. Tijdens haar lessen leer ik veel over mijzelf het heeft de relatie tussen mij en mijn paard Fiablo veel meer diepgang en subtiliteit gegeven.'

 

IMG_0166-1.jpg Karin:

'Ik mocht bij Janneke een korte Coachingssessie volgen. Aangeboden door de zus van Janneke en Janneke zelf. Ik zou met haar zus Nienke op vakantie gaan naar Bonaire. Dit gaf voor mij behoorlijke spanningen, omdat ik niet wist of ik 10 uur zou durven vliegen. Ik was hier behoorlijk angstig over,  maar heb besloten toch te gaan, om dit te overwinnen.
Ik voelde met meteen ontspannen bij Janneke. Ze is rustig, duidelijk, goed geaard en dat voel
je direct. De eerste oefening was meteen een hele goede: HOE om te gaan met angst? Deze oefening heb ik dan ook kunnen toepassen tijdens mijn vliegreis. Maar ook nu, in het dagelijks leven, pas ik het toe.
Nadat we deze oefening een paar keer samen hebben herhaald, gingen we naar paarden toe.
Daar stond ik dan, angst voor het vliegen aanpakken, terwijl ik toch ook wel beetje bang ben voor paarden. Toch ging ik zonder moeite met Janneke mee te wei in. Ik heb me geen moment bang gevoeld, dit kwam mede door de energie van Janneke. Ik voelde me echt veilig.
Deze oefening ging over je grenzen aangeven. De 2 paarden kwamen naar me toe, te dichtbij, en ik moest aangeven dat ze té dichtbij kwamen. Het lukte me niet om ze weg te sturen. Janneke wees me erop dat ik het ook echt moest willen én voelen. Vervolgens probeerde ik het nog een keer, en jawel hoor de paarden gingen weg.
Dit gaf een goed gevoel, als je iets maar écht wilt én voelt, dan lukt het je.Vervolgens moest ik een denkbeeldige cirkel om mee heen maken. Dit deed ik, maar één van de paarden stond vervolgens achter me. Ik had de cirkel niet rond gemaakt, waardoor het paard aanvoelde dat ze daar wel kon gaan staan. Door de cirkel nu helemaal dicht te maken kwamen de paarden niet meer in mijn ruimte. Wat mooi om te zien dat de paarden dit echt aanvoelen.
Vervolgens gingen we met één paard verder oefenen. Ik moest nu echt verbinding gaan maken met het paard. Toen de verbinding er was, mocht ik op het paard klimmen. Maar wacht eens, ik zag geen zadel, geen opstapje. Ik voelde me alweer onrustig en wat angstig worden. Want hoe moest dan nou, zo kon ik het paard toch niet op klimmen. Janneke liet me inzien dat ik toch gewoon kon vragen om een opstapje en een zadel. Dat kon ze zo voor me pakken. Ik hoefde dit alleen maar aan te geven.
Vervolgens kon ik op het paard klimmen. Aan de lichaamstaal van het paard kon Janneke zien of het paard (en ik dus ook) nog ontspannen was. We hebben op het paard een paar oefeningen gedaan en daarbij steeds nagegaan hoe ik me daarbij voelde. Prachtig om te zien hoe een paard je daarbij kan helpen. Dat een paard je laat zien hoe je erbij zit, gespannen of juist ontspannen.
Dit uurtje heeft mij heel veel opgeleverd. Niet alleen was ik ontspannen tijdens mijn vliegreis, ook nu in het dagelijkse leven pas ik toe wat ik van Janneke en haar paarden heb geleerd.
Kortom wat een waardevolle ervaring! Ik had het niet willen missen.
Ontzettend bedankt hiervoor!
'

 

Yvonne-4.jpgYvonne:

Lieve Janneke bedankt voor de geweldige privé sessie gisterochtend. Weer mooie inzichten, bewustwording en " kundig leren zijn " mogen ontvangen. Het laatste en o zo moeilijke dominantie stukje van Diesel aangepakt. Jij ging de strijd met Diesel aan door alleen maar duidelijk te zijn. Mijn grootste les was om mij af te vragen wat IK wil en om vooral NIET mijzelf verplaatsen, om het juiste doel te bereiken! Thanxs!!!

 

 

Dimphy.jpg Dimphy:

De twaalf weken online-training van Janneke Buddendijk raad ik iedereen aan die vanuit respect en verbinding met zijn paard wil samenwerken.
Na eerst bij Janneke de Masterclass gedaan te hebben, kreeg ik inzicht in hoe het paard leert en wat ik als mens ervoor moet doen om in verbinding te komen met mezelf en met mijn paard. De online training gaat hier nog dieper op in. Deze training is heel overzichtelijk in elkaar gezet. Je krijgt per week instructie en opdrachten om uit te voeren. Soms merkte ik dat ik een week terug moest pakken omdat of ikzelf of mijn paard een terugval hadden in verbinding. Stemmingen en situaties die je tegenkomt maar ook bij mijn paard bijvoorbeeld haar heftige reactie tijdens hengstigheid, kunnen daarvoor zorgen. Omdat de voorgaande weken online blijven staan, is het heel gemakkelijk om weer even terug te lezen. Ook kun je alle opdrachten gemakkelijk uitprinten om ze mee naar je paard te nemen. Zo hoef je niet alles te onthouden.

De oefeningen lijken in eerste instantie simpel, totdat je er echt mee aan de slag gaat. Dan kunnen ze nog wel eens tegenvallen. Dus als het eindelijk gelukt is ervaarde ik dat als een succesje. De herhaling van dingen maakt het steviger bij mezelf en bij mijn paard.

Je gaat door deze training volledig anders naar je paard kijken maar komt ook zeker je eigen gedrag tegen.

Het heeft me veel rust gebracht in het samenwerken met mijn paard. Ook ga ik nu met veel meer vertrouwen naar mijn paard toe.  Ik hoef niet meer bang te zijn dat mijn paard me niet begrijpt of dat ik haar niet begrijp. En als ze nu iets doet wat me niet bevalt (mijn paardje is nog al een bazige) dan weet ik nu vanuit echt leiderschap daarop te reageren. En niet vanuit angst of met geweld.

Het is een echte aanrader om deze online training te gaan doen. Ook omdat je hem in je eigen beschikbare tijd kunt uitvoeren.

 

 

Renate-1.jpgRenate:

Bedankt Janneke voor de super leuke en leerzame Masterclass gisteren! En natuurlijk voor het helpen met mijn paard laden! Ben ontzettend blij dat ik haar 's morgens toch op de trailer heb kunnen krijgen zodat je nu een beetje de "problemen" hebt kunnen zien waar we tegenaan lopen! Maar met de zeer interessante info en tips van gisteren gaan we aan de slag!

 

 

Teddie.jpgDimphy en Teddie:

Wij hadden zes jaar geleden een veulen van zes maanden gekocht, ik dacht vanuit mijn kind paardenfan zo'n jong beestje wel iets te kunnen leren. Na 2.5 jaar vrolijk bij de opfok kudde geleefd te hebben, hebben we haar op drie jarige leeftijd naar onze vaste stal gehaald. Ik bleek totaal bleu te zijn als het over paardentraining ging. Er ging veel mis in de communicatie tussen onze merrie en mij. Daar kwam nog bij dat ikzelf in een hele intensieve periode belande van scheiding en alles wat daarbij kwam kijken. Totaal niet emotie-neutraal zullen we maar zeggen. Onze Ariane heeft mij in dit proces veel laten zien over hoe ik wel of niet om moest gaan met vertrouwen en emoties. Soms pikte ik het op en andere keren ook niet. Soms werd ik door haar beschermd en andere keren kreeg ik letterlijk een schop onder mijn kont. Toen we haar besloten te beleren voor het rijden zocht ik hulp bij de eigenaresse van de stal. Ze werd dus zeer traditioneel opgevoed. Al met al, was ze vier en een half jaar en werd een levensgevaarlijk paard. Ze liep over ons heen, letterlijk. En bokte net zolang tot dat je er naast lag. Het was duidelijk dat onze Ariane geen ongelijkwaardig respect en druk aanvaarde. En absolute leiderschap wenste of anders zocht ze het zelf wel uit. Bijzonder confronterend kan ik je vertellen. We zijn op een gegeven moment verhuisd van stal om diverse redenen. Mijn Angst voor ons eigen paard was zo groot geworden dat ik opzoek ging naar hulp. Uiteindelijk kwamen we bij Janneke Buddendijk terecht en wat ik en mijn dochters daar in een ochtendje privé Coaching geleerd hebben is mega. Ontspanning, linker hersenhelft en vertragen. Weg met die druk. Wow dat heeft niet alleen een verstandhouding van respect tussen ons en ons paard gerealiseerd maar ik gebruik die wijsheid iedere moment van de dag. We hebben nu een paard wat samen wil werken, wat lief en leuk is. Absoluut betrouwbaar en groeiend in ontwikkeling. Net als wij. Dank je wel Janneke namens mij en mijn dochters.

melissa.jpgMelissa:

ik ben nog aan het nagenieten, er was zoveel inspiratie en momenten van bewustwording. De kenmerken van een goede leider hebben mijn ogen geopend en hoe laat je een paard ontspannen. De hele sessie was gewoon super! Voor mij een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Nogmaals dank!

Angela-3.jpgAngela:
Genoten van deze masterclass. Vanuit leiderschap veiligheid bieden in verbinding. Mooi om hier een middag bij stil te staan en te kunnen oefenen en ervaren. De inzichten om je paard in ontspanning te brengen waren zeer waardevol. Een echte aanrader deze Masterclass!

 

MarjoleinvdBroek.jpgMarjolein:
Zojuist een fijne telefoonsessie gehad met Janneke Buddendijk. Die had ik gewonnen via haar actie, en wat ben ik daar blij mee! Dankjewel Janneke, ik ben weer flink gemotiveerd. It made my day!

 

VeerleGodts-1.jpgVeerle:
Ik had een probleem met mijn paard waarvoor ik Janneke gecontacteerd heb. Zij stelde een Skype gesprek voor. We hebben een heel open, tof gesprek gehad. Dit gesprek heeft mij aangezet om de dingen eens op een andere manier te bekijken en te benaderen. Het gevolg? Mijn probleem was zo goed als verholpen, het vergt nog tijd en aandacht maar ben er van overtuigd dat ik nu op de goede weg ben. Happy paard en happy eigenaar Wat een telefoongesprek soms al niet kan doen!

 

Anthony.jpgAnthony:

Eerst kennismaken met Noga. Gelukkig is Noga niet zo’n heel groot paard. Samen met Janneke en Noga in de “bak” zoals dat heet en ontdekken hoe de wisselwerking in het contact tot stand komt door vertrouwen in Janneke op de eerste plaats. Een nieuwe wereld gaat voor me open wanneer ik merk hoe Noga zich van me afkeert of zich naar me toe wendt, al naar gelang mijn eigen gemoedstoestand, initiatief of terughoudendheid.

Janneke leert me in korte tijd hoe wederzijds respect in het contact met paarden in het algemeen werkt. Na een half uur begint dat inzicht te functioneren en loop ik met Noga aan de teugel door de bak, voorzichtig pasjes makend en door uit te proberen hoe volgen en leiden uitpakt in het contact met Noga. Een heel bijzondere ervaring volgt.  Er ontstaat afstemming en Noga en ik zijn het blijkbaar  “eens”  geworden dat we met elkaar omgaan.

Ik mag op een krukje gaan staan rechts van Noga en opeens vind ik het eng, zo groot en hoog, niets om aan vast te houden … het duurt even voordat ik het voor me zie hoe ik op haar zou kunnen zitten. Met aanmoediging van Janneke zwaai ik mijn linker been over de staart van Noga heen en ik zit … met kloppend hart verbaas ik mij over wat ik voel!  Ik kijk rond en val niet van Noga af.  Alles beweegt, de wervels van Noga buigen onder mijn stuit, haar ribben schuiven langs mijn dijen en ik heb geen idee hoe dit ooit goed moet komen als ze een stap zou gaan zetten.  

Hoe lang ik zo gezeten heb weet ik niet. Janneke praat op mij in om mij op het paard te laten zitten alsof ik erin zou zakken. Dat lukt op een gegeven moment, het gevoel ontroert me. Ik herinnerde me het moment daarvóór aan de lijn toen Noga en ik het blijkbaar “eens”  geworden waren. Ik begrijp opeens geheel en al  waarom het hier “een met je paard”  heet.  Janneke´s uitleg dat Noga een paar seconden nodig heeft om te reageren op een bedoeling van mij is behulpzaam. Noga loopt aan de lijn met Janneke door de bak en ik zit. Beetje bij beetje puzzelt mijn lichaam zich in een houding die past op de wisselwerking tussen mij en Noga. De opmerkingen van Janneke en reactie´s die ik in afwisselend evenwicht en verstoord evenwicht voel, probeer ik te verwerken tot iets dat op paard rijden gaat lijken.

En weer kijk ik rond. Het is een indrukwekkende ervaring, de zon staat laag en maakt prachtige kleuren in de lucht. Het land van Janneke, haar huis, de stallen en de rust van weiden en bos prent ik in mijn geheugen. Noga beweegt mij voort en ik beweeg mee. Janneke herkent feilloos alle momenten van gemak en ongemak en maakt dat het steeds meer gemak wordt. Wat een waardevolle belevenis is dit!

 

JackEllen:

Op 11 oktober mocht ik een Masterclass volgen bij Één met je paard. Wat een bijzondere ervaring! Janneke heeft enorm veel kennis over paardengedrag en kan dit op een heldere manier uitleggen, zowel in theorie als praktijk. Toen we met de paarden aan de slag gingen, maakte Janneke een ieder bewust van eigen gedrag en intenties t.o.v. het paard en hoe dit elkaar beïnvloed. Ze is een ster in het tot stand brengen van verbindingen tussen mens en paard. Wat mij betreft zou iedere paardenliefhebber minimaal een keer een coaching o.i.d. bij Janneke mogen volgen zodat er meer bewustwording ontstaat hoe mens en paard in harmonie met elkaar om kunnen gaan.

 

LeonneLeonne:

'Voordat ik aan het Traject meedeed was mijn paard zadelmak en respectvol op de grond. Fysiek en emotioneel was hij nog niet in balans. Ik ben het Traject gaan volgen omdat ik met mijn hengst in een groep wilde trainen, een mooie uitdaging buiten mijn comfortzone.
Ik heb nu veel meer vertrouwen, hoe heftig hij soms ook kan doen. Ik weet dat hij respectvol blijft naar mij. Ik heb geleerd dat volkomen ontspanning belangrijk is voor ALLE verdere bezigheden met je paard. Tijdens een Skype-sessie leerde ik hoe ik meer buiging kon krijgen in het zadel waardoor mijn paard nu veel meer in balans loopt.
Het is erg leuk om in een groep (en toch individueel begeleidt te worden) te werken, je leert ook van anderen en mooi om te zien hoe ook zij zich ontwikkelen.
Ook op persoonlijk vlak heeft het zijn positieve uitwerking, door o.a. de ademhalingsoefeningen. Janneke legt goed en duidelijk uit met diepgang en nieuwe kennis.'
In het Traject is er tijd voor ontspanningsoefeningen en het gesprek over de opdrachten en hierdoor ervaar je de verdieping in het contact met jezelf, de anderen en met j
e paard natuurlijk!'

 

TrudyTrudy:

'Ik reed al 35 jaar paard en dacht dat ik ieder paard ongedwongen tegemoet trad en er ook zo op stapte. Zo stapte ik vroeger op de ponyclub op iedere 'probleempony'. En wonder-boven-wonder is dit altijd goed gegaan. Ik weet nu dat er geen probleempaarden zijn, maar dat de problemen in de meeste gevallen door de mensen worden gemaakt. Maar toen kreeg ik een ernstig ongeluk met mijn eigen paard. In het ziekenhuis las ik allerlei boeken over natural-horsemanship. Bij thuiskomst ben ik me hierin verder gaan verdiepen en amateuristisch gaan toepassen op mijn paarden. Ik merkte echter dat het ongedwongene er helemaal af was. Na 5 maanden stapte ik wel weer op een paard, maar niet mijn eigen paard. En zo ging het enkele jaren. Na 3 jaar aanrommelen kwam ik bij Erik en Janneke terecht. De eerste les met mijn eigen paard liepen de tranen over mijn wangen. Ik was zo gespannen, gek dat een paard dan vreemd gaat doen? Ik ben toen bij Janneke verder gegaan. En toen leerde ik ineens heel veel. Ik dacht dat ik veel wist, maar eigenlijk wist ik nog maar zo weinig. Er werd mij een duidelijke spiegel voorgehouden, door alledrie mijn paarden. Ik weet nu, als het thuis of op het werk niet zo lekker is gegaan ik ook niet moet verwachten dat mijn paarden lief en aardig zullen zijn. Ze hebben dan allemaal zo iets van "bekijk jij het zelf even, kom maar terug als je er voor ons bent". Op dit soort momenten ben ik toen gewoon maar gaan zitten, alleen maar kijken en observeren. In een kudde van 6 paarden merk je dan een enorme dynamiek. En je leert dat een bepaalde actie die een paard tijdens een training laat zien en jij niet gewenst vindt, in zijn dagelijkse leven heel normaal is. Mijn paarden zijn alledrie verschillend, hebben ook allemaal een andere aanpak nodig. Dus als ik thuis ga trainen en doe ze achter elkaar, zijn het drie verschillende trainingen. Ik neem ze dan ook om de beurt mee naar Janneke, want van alledrie leer ik weer een hoop: mijn alfamerrie kost nog de meeste moeite, continu zeer consequent zijn, geen enkele steek laten vallen; mijn 4-jarige hengst heeft nog puberstreken en wil nog zo graag spelen (iets wat ik zelf verleerd heb); en mijn 12-jarige schimmel hebben we ingereden, ik rijdt weer op een eigen paard!
Zoals ik al zei, ik heb heel veel geleerd. Hoe om te gaan met paarden. Dat bitloos en zonder zadel rijden helemaal niet eng is. Dat je op deze manier van omgaan en rijden ook veel controle hebt. Dat er een groot verschil is tussen emotieloos, ingeslikte emoties en emotie-neutraal. En dat er veel meer leuke dingen te doen zijn met paarden dan alleen het rijden!
Mijn uiteindelijke doel is om met een van mijn eigen paarden naar Santiago de Compostela te rijden. En nu geloof ik er weer in dat dit me gaat lukken. Maar voor het zover is, zal ik nog wel de nodige hulp van Janneke kunnen gebruiken.'

 

 

JessicaJessica:

'Voordat ik een Coachingsdag met Janneke deed had ik geen controle over mijn paard en had ik geen vertrouwen in haar. Ik was oprecht bang voor mijn paard... Dit was voor mij de laatste optie en gelukkig had ik al goede verhalen over Janneke gehoord.
En het heeft heel goed uitgepakt, ik heb nu heel veel controle op de grond en kan nu zeggen dat ik een echte (liefdevolle) leider ben voor mijn paard. Ik heb een heel ander paard, ontspannen en we zijn absoluut verbonden!
Al lijkt het bijna niet te kunnen in 1 dag, door de juiste opbouw was alles heel duidelijk. We doorliepen alles onderdeel voor onderdeel en Janneke nam goed de tijd om duidelijk uit te leggen, voor te doen en mezelf te laten ervaren totdat niet alleen mijn paard maar ook ik het had opgeslagen. Ik heb veel opgeschreven en kan hier dan ook echt heel lang mee vooruit.
Ik raad je echt aan een Coachingsdag te doen, het geeft je zoveel inzicht in wat echt werkt! De holistische aanpak, de gedachten achter alles wat je doet en wat voor een effect het heeft.
Ik heb nu vanuit ontspanning een hele fijne verbinding met mijn paard!'

 

LenyLeny:

'Voor ik aan het Traject begon had ik elke week les bij Janneke, veilig onder haar vleugels en nu was het tijd om meer op eigen benen aan de slag te gaan. Ik wilde verder leren en me verdiepen in de 5 stappen die Janneke aanbiedt. Nu thuis de basis was gelegd werd het tijd om ook met de trailer op pad te gaan en de coaching te volgen op een andere locatie.
Door de coaching in het Traject heb ik veel vertrouwen gekregen (ik zit nu op de grond bij mijn paard!) en mijn paard volgt me meer en meer, wat een fijne verbinding!
De opbouw van het Traject is erg prettig, het praktisch zelf doen en ook het leren van anderen levert veel op.
De Traject-dagen zelf geven heel veel inspiratie en kennis om lang mee vooruit te kunnen. Tijdens de Skype-sessies leer ik van de feedback van Janneke aan mij en aan de anderen en ook van de feedback van de anderen. In de huiswerkopdrachten komen veel onderwerpen aan bod waar ik mee aan de slag kan, eventueel ook op een later tijdstip.
Ik leer vooral dat met welk probleem je ook kampt je door de holistische aanpak (alles wordt onder de loep genomen) je de verdiepende verbinding in een veel groter kader gaat zien. We worden hierdoor allemaal met elkaar verbonden.
Het geeft me zoveel plezier, rust en ontspanning!!'


FroukeFrouke:

'Gisteren ben ik bij een mooie leerzame respectvolle lange ochtend bij  Eén met je paard geweest.
Mijn reden voor de Masterclass was dat ik graag wil kennismaken met diverse mensen, meestal vrouwen die anderen helpen naar een liefdevolle verbinding met je paard.
Het was een hele leuke gevarieerde groep vrouwen en een plaatselijke mannelijke gast, met lekker ontspannen paarden. Heel duidelijk werd dat daar de sleutel ligt, onze ontspanning en die van de paarden.
Voor mij is nog duidelijker geworden dat je verschillende materialen en technieken kan gebruiken, maar dat je eigen bewustwordingsproces het belangrijkste is om überhaupt die liefdevolle verbinding toe te kunnen laten en ervaren.
Bedankt Janneke voor je duidelijke uitleg in een heel ontspannen omgeving!´

JackJack (www.deschaapshoeve.nl)

'Afgelopen zaterdag was ik bij Janneke van Eén met je Paard voor de Masterclass Paardengedrag. Ik had al eens workshops gedaan met mensen die met paarden werken, spiegelen met paarden, coachen met paarden, maar bij Eén met je Paard staat het paard helemaal centraal en dat was mooi. De grote kennis en inzichten van Janneke hierin waren zeer verrijkend. Ik vond het top dag, zeer waardevol voor mij op mijn persoonlijke groeipad en zeer waardevol in mijn omgang en inzichten voor en met paarden. Een aanrader voor iedereen die op welke manier dan ook met paarden werkt, of een paard heeft. Dank je Janneke!!'

Maike:

'Sinds anderhalf jaar krijg ik coaching met mijn paard bij Janneke van  Eén met je paard.
Ik begon met een paard wat geen respect had, dwars door mij heen liep en vooral ook veel beet. Het rijden ging moeizaam doordat hij vaak "schrok" en wegrende. Op deze momenten had ik geen controle over hem. Ik werd te angstig om nog op te stappen.
Door Janneke heb ik geleerd om op een andere manier met mijn paard te communiceren. Het resultaat hiervan is dat mijn paard respect voor mij heeft en vertrouwen in mij heeft. Ook ik heb het vertrouwen in hem weer terug gekregen en geniet weer van het rijden.'
Janneke heel erg bedankt voor alles wat je mij, maar ook Bravo hebt geleerd!

 

RoseRose :

'In mijn samenwerking met Janneke heb ik haar ervaren als een zeer deskundige therapeut die vanuit haar Bron verbinding maakt tussen mensen en dieren.
Het is duidelijk haar Levensdoel te zorgen dat ruiters zich één met hun paard voelen. Ze zorgt ervoor dat je bewust bent van het effect dat jouw intenties en emoties hebben op de subtiele communicatie die plaats vindt tussen jou en je paard.
Door dit bewustwordingsproces groei je als persoon en leer je omgaan met je eigen saboteurs en overtuigingen.
Ik kan Janneke aan iedereen aanraden die zich vanuit zijn hart wilt verbinden met zijn paard.'

 

MarjolienMarjolein:

'Door de lessen van Janneke is de band tussen Orlando en mij steeds sterker geworden. Elke les leer ik iets nieuws over (natuurlijk) paardengedrag, het fysiek correct trainen van een paard, mijn eigen intenties en emoties en hoe deze van invloed zijn op het werken met mijn paard. Door Janneke ben ik gaan inzien hoe subtiel de communicatie tussen mens en paard kan zijn en wat voor moois daaruit voortvloeit!'

 

RichardRichard (www.proyoga.nl):

'Janneke zorgt op een vakkundige en invoelende wijze ervoor dat je zowel op fysiek als emotioneel niveau op een natuurlijk wijze verbinding krijgt met je paard. De continue zoektocht en focus op een juiste balans tussen techniek en intentie om het delicate overwicht te behouden zorgt voor een ervaring die verder rijkt dan paarden alleen. Het nodigt uit tot introspectie en tot een bespiegeling op je omgang met mensen. Al is dat laatste niet persé nodig om van de training en de omgang met paarden volop te kunnen genieten.'

 

Karin:

'Hartelijk dank voor je goede begeleiding! Door jou is het weer mogelijk om veel meer plezier te hebben van en met mijn paard dan ik een jaar geleden ooit voor mogelijk hield. Ik durf weer met haar te rijden, en dat zelfs op een halstertje! Ook heb ik geleerd dat alle waarheden en gebruiken in regulier paardenland soms niet zijn wat we allemaal denken, dat is fijn! Er zijn veel deuren voor ons open gegaan en ik hoop nog meer te gaan ontdekken.'

 

JackyJacqueline:

'Janneke is een coach met een groot warm hart en van en met haar paarden leer ik veel over mezelf en over paardrijden in het algemeen. Mijn blik op paarden is voorgoed (positief) veranderd!!'

 

Laura:

'Omdat ik altijd al een hekel had aan een bit, zweep, sporen, schoppen in de flanken etc, wat op mij overkwam als dingen afdwingen bij het paard in plaats van SAMEN te rijden , ben ik meteen toen ik een eigen paardje kocht begonnen met op de stem rijden ( dat kon ze al) en met een bitloos halster ( dat kende ze nog niet). Naar eigen goeddunken reed ik zo met meer plezier maar vanwege gebrek aan kennis liep ik hier en daar tegen aan.
Via een kennis kwam ik in contact met Janneke. Zij leert je de paardentaal te begrijpen en hoe je SAMEN met je paard kunt werken. met wederzijds respect in plaats van dwang, met samenwerking en communicatie. Geweldig vond ik dat, dat was wat ik zocht maar zonder hulp niet echt voor elkaar kreeg!
Mijn haflinger had altijd een hekel aan het zadel. Janneke zette me gewoon op de 'blote' rug van het paard waardoor je direct contact hebt met het paard, diens bewegingen en zij met jou. Je voelt elkaar zo veel beter ( aan). Voor mij dan ook nooit meer een zadel !
We leren nu puur met intentie en lichaamstaal grondwerk te doen en te rijden. Best moeilijk om je lichaam zuiver te gebruiken en voor mij vooral ook om niet mijn stem te gebruiken.
Janneke geeft heel duidelijk les.  Doordat ze de achtergrond er bij vertelt, snap je  wat ze bedoelt en begrijp je ook waarom je iets op een bepaalde manier moet doen. Het uitvoeren is dan weer een tweede ;-). Het is heel leuk om te zien hoe snel je paard het oppikt en er plezier in heeft ( die van mij in ieder geval wel)
Deze manier van met paarden omgaan is zoveel meer dan 'paardje rijden'. En ik denk dat je op de lange termijn een veel hechtere band en veel  meer voldoening krijgt.'

 

AmberAmber (www.flowinnertravel.nl):

'Al een jaartje of twee rijd ik op Napoleon, geluksvogel die ik ben. Napoleon is een topdressuur-paard waar ik als recreatieruiter op mag rijden omdat het beestje een blessure heeft en daardoor niet meer zo goed in de top mee kan. Napoleon is dus heel wat gewend op het gebied van de klassieke dressuur. Dit grote, lieve en sterke paard ging eigenlijk altijd met mij rijden in plaats van andersom. Daarbij hoeft hij geen ingewikkelde dressuur meer te doen en dat was verwarrend voor hem. Janneke leert mij werkelijk contact te maken met Napoleon zodat hij vertrouwen in mij krijgt en begrijpt dat hij niet meer hoeft te presteren. Ook leren we samenwerken zonder dat ik mijn autoriteit weggeef. Dat laatste is nog wel lastig, omdat Napoleon ook een sterke wil heeft. Het is een uitdaging om niet in frustratie te schieten maar zachte kracht in te zetten. Dwingende maatregelen zijn dan niet nodig en dat is juist wat ik zoek bij het paardrijden. En dat is wat Janneke biedt, ze wijst me op de juiste momenten op mijn houding en intentie. Ze heeft een scherpe blik en geeft duidelijk terug wat er gebeurt. Ook werkt ze naar mijn persoonlijke doel toe (bosritten maken!) en houdt dus geen standaard programma aan. Erg leerzaam, en als persoon is Janneke een hele fijne meid om mee samen te werken.'

 

AnnaAnna:

'Een jaar geleden was ik op zoek naar mijn eigen paard en bekeek
al geruime tijd de internetsites; tot ik Pebbles zag staan. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik had haar nog niet eens in het echt gezien en wist meteen: dat is ze, dat is mijn paard.

Pebbles stond bij Janneke en zij zocht voor haar een goede plaats. Janneke was er eerst niet zo gerust in aangezien ik nog niet zoveel 'paardenkennis' had en Pebbles geen eenvoudige tante is, een arabisch volbloedje is nu niet bepaald het rustigste paard.
Janneke keek nog bezorgder toen ik voor het eerst met Pebbles een wandelingetje ging maken en ze prompt met mij ging wandelen ipv omgekeerd.

Janneke heeft me toen gelukkig uitgenodigd om bij haar een startersworkshop te volgen samen met Pebbles. Dit was voor mij een enorm goede ervaring. Ik heb inzicht gekregen in het paardendenken, het rustig maken van je paard, het werken aan wederzijds respect, het grote belang van grondwerk.

En de resultaten mogen er zijn: ik rijd met haar gewoon in de natuur, door de bossen.

Als ik haar uit de wei ga halen, komt ze mooi naar mij toe, ze is graag bij me; als mijn coach ze uit de wei wil halen, moet hij eerst een kwartier achter haar aanlopen….super toch!!!

Ik ben zeer blij dat ik Janneke en haar werkwijze heb leren kennen. Pebbles heeft een zeer subtiele, maar toch kordate aanpak nodig, en die heeft Janneke mij duidelijk gemaakt.

Door haar eigenwijs karakter dwingt Pebbles respect af, negeer je dit of pak je dit verkeerd aan, dan zal ze je heel duidelijk maken dat ze dit niet aanvaardt.

Ik ben er zeker van dat als ik die startersworkshop niet had gevolgd, mijn relatie met Pebbles niet zo van een leien dakje was gelopen!

Mijn coach zei me toen Pebbles pas bij ons was: "het is een harde tante en ik denk dat het in de toekomst nog dikwijls zal botsen tussen jou en Pebbles"; dankzij mijn opleiding
bij Janneke en de begeleiding van mijn coach is dat tot nu toe, op één enkele keer na (ze is er een keer in volle galop met mij vandoor gegaan; maar dat zal wel eerder met mijn onervarenheid te maken gehad hebben), nog niet gebeurd.

Ze is nu 4 maanden bij mij, we genieten volop van elkaar en langzaamaan ontdooit mijn meisje helemaal en blijven we naar elkaar toegroeien…tot we één zijn!!! Heerlijk toch!!!!'

 

ElonElon en Aloys:

Whisper: dominant en angstig?!

'In 2010 hebben wij ons paard, Whisper gekocht en opgehaald in de omgeving van Maastricht. We waren blij met ons paard, ondanks dat het laden op de trailer niet soepel was verlopen. We weten dat aan de spanning bij ons allen. Eenmaal thuis hebben we een tijdlang niet de noodzaak gevoeld Whisper op de trailer te laden, omdat de rijvereniging dichtbij ons huis was. Maar naar wedstrijden werd het toch snel een - groot - probleem. Langzamerhand werd duidelijk dat Whisper niet op een trailer wilde en een periode van strijd brak aan. Wat we ook deden het trailerladen werd langzaam maar zeker een groot drama.  Alle verhalen die hierover bestaan komen ons bekend voor. Het trailerladen probleem escaleerde volledig toen Whisper afgelopen januari haar kootbeen brak en wij naar de Lingehoeve moesten met haar. De taferelen die zich toen afspeelden tarten elk voorstellingsvermogen. Toen we met haar weer thuis waren met een voorbeen in het gips, nam ik me voor 'dit nooit meer, dit is definitief afgelopen. Dit wil ik echt niet meer'.

Ik zocht contact met Janneke Buddendijk en zij heeft met ons - mijn dochter Elon en mij - getraind in het zogenaamde grondwerk met Whisper en daarna toen we verder waren in het revalidatieproces  met Whisper, is zij met ons begonnen met trailerladen.

Het resultaat na 4 sessies van een uur was ronduit verbluffend:  Whisper laadt zichzelf nu bijna alleen, en stapt altijd vanuit een eigen keuze zelf op de trailer. Er is geen strijd, geen twijfel en zeker geen gedoe meer: thuis niet, maar ook op vreemd terrein niet.  Op de trailer is er rust en ze ervaart dit nu als een veilige plek. Elon laadt haar op en kan zelf in alle rust de stang achter haar sluiten en de klep daarna dicht doen en bij het lossen omgekeerd. Elon bepaalt wanneer Whisper de trailer in gaat en wanneer Whisper er af stapt. Dit alles verloopt lekker ontspannen en kost geen energie en tijd.

Dankzij Janneke Buddendijk is het trailerladen nu geen enkel probleem meer, maar is onze verhouding met Whisper ook nog eens fundamenteel veranderd: wij kunnen nu met haar lezen en schrijven en werken nu samen op basis van respect.

Bij ons was niet alleen het trailerladen een probleem. Maar misschien is bij u ook het probleem breder dan alleen het trailerladen. In alle gevallen kan ik zeggen dat dit echt niet nodig is. Janneke Buddendijk kan je helpen. Whisper en wijzelf ook hebben veel van
elkaar geleerd!'

 

HeidyHeidy (www.hartpad.nl):

'Respect is wat jij continu voor me had. Vertrouwen is wat jij me gaf. Rust is wat jij me leerde.
Door jouw hulp en fijne, veilige plek konden Losos en ik een hele mooie start samen maken.' 

 

CindyCindy:

'Een dag stagelopen bij Janneke was een hele leerzame en leuke ervaring. Op een ontspannen en uitnodigende manier heeft ze mij nieuwe inzichten gegeven over de aard en het gedrag van paarden. En een hoop stof tot nadenken gegeven over de persoonlijke kwaliteiten die een natuurlijk leider nodig heeft. Bij de interactie tussen paard en mens draait het om vertrouwen en respect en Janneke helpt je om dit te bereiken. Ik heb haar cursisten zien genieten van het contact met hun paarden, doordat er met haar hulp een goede communicatie ontstond met begrip voor en inzicht in het paard. En zelf heb ik dit ook mogen ervaren. Janneke maakte me tijdens de stage heel bewust van mijn lichaamshouding en intentie t.o.v. het paard, bijv. wat werkelijke ontspanning is en wanneer er meer duidelijkheid nodig was. Met deze aanwijzingen werd de communicatie tussen mij en het paard gelijk beter en was de eerste stap gezet naar onderling vertrouwen en respect.'

 

KuneKune:

'Het is fijn dat je zo eerlijk bent in het werken met paarden (en mensen ; ), dat past goed bij het karakter van mijn paardje. Ze blijft er rustig onder ook al zijn sommige oefeningen nieuw en moeilijk voor haar. Ik ben al een tijdje bezig met de basis van Natural Horsemanship, vooral Parelli, maar merk dat het nu tijd wordt om wat meer te kijken naar de fysieke balans van Noa, vooral nu ze nog jong is en ter voorbereiding op het rijden. De "ouderwetse" klassieke dressuur en de hele hype van het rechtrichten schrikken mij een beetje af. Vandaar dat ik helemaal blij ben met jouw manier van lesgeven, waarin rust en vertrouwen en vooral tijd voor het paard om na te denken belangrijk zijn. En ook handig natuurlijk; je uitleg is duidelijk! Als jij weer weg bent kan ik er zelf mee aan de slag.

Bedankt voor je les Janneke! Wederom kan ik er weer veel mee.

 

 

Inge:

'Janneke heeft een scherp inzicht wat paard en mens nodig hebben voor een liefdevolle band met elkaar. Ook eigenwijze mensen zoals ik weet ze te overtuigen met haar gerichte adviezen. Ik heb heel veel van haar geleerd en blijf me ontwikkelen waarbij Janneke de ingrediënten biedt om op eigen kracht verder te gaan. Ook mijn pony zie ik hierdoor groeien en vooral veel plezier hebben'.

 

LeonneLeonne:

'Sinds een half jaar heb ik regelmatig les van Janneke met mijn twee paarden, een Fjord van 17 en een Lusitano van 4 jaar. Doordat ze alle twee een blessure hadden raadde een holistische dierenarts mij aan om met grondwerk aan de slag te gaan.
Ik ben ruim 30 jaar op de traditionele manier met paarden om gegaan en kom er nu pas achter dat ik heel veel mooie subtiele momenten over het hoofd heb gezien. Door Janneke heb ik nu al zoveel meer geleerd over het gedrag van paarden en inzicht in actie en reactie dat ik daar in het dagelijkse leven en in de omgang met mensen ook veel aan heb.
Mijn paarden waren alle twee heel respectloos naar mij toe, wat ik als "gewoon" brutaal beschouwde. Janneke heeft me de basis regels en handelingen aangeleerd. Waardoor het voor de paarden en mij nu iedere dag weer een genot is om samen aan het werk te gaan. Zelfs na een drukke werkdag kijk ik er echt naar uit om s'avonds nog met de paarden te oefenen. Ze pakken het alle twee heel snel op en zo leren we veel van elkaar. Door inzicht, timing en consequent te zijn wordt mijn positie t.o.v. de paarden steeds duidelijker wat onze band enorm heeft versterkt.
Voordat ik met mijn Fjord aan het grondwerk begon vertelde ik Janneke; hij is heel stijf, heeft artrose en een zwakke achterhand, dus hij is beperkt. Al na een paar lessen was het prachtig om te zien hoe soepel hij beweegt op zijn eigen natuurlijke gedragen manier, nu is het zijn initiatief waar de trots van af straalt!
Mijn Lusitano ben ik in gaan rijden onder begeleiding van Janneke. We zijn bij het basis grondwerk gestart om zo mijn leidende positie duidelijk te maken. Stapje voor stapje hebben we daar oefeningen aan toegevoegd, en ondertussen ben ik met hem aan het rijden wat al enorm vertrouwd voelt. Het is voor mij best lastig om het beeld van 30 jaar traditionele paardrijden over boord te zetten en nu écht te leren zien en voelen wat het paard mij allemaal duidelijk maakt. Helemaal super, dat geeft zoveel meer energie en rust.
Onlangs heb ik mee gedaan aan een workshop contact en inzicht. Dat was een hele fijne en leerzame dag. Het heeft mij geleerd hoe ik mijn intuitive manier van handelen zelf kan bijsturen waardoor ik betere resultaten kan behalen in de omgang met paarden, maar ook met mensen.
Waar ik vooral heel erg blij mee ben is het inzicht in mijzelf wat me steeds meer duidelijkheid geeft!'


Inge:

Het weekend 'controle en loslaten' betekent voor mij:
'..dat ik heb mogen zien en ervaren wat ik eigenlijk al wist en dat is dat is wie ik echt ben door de ogen van mijn prachtige paard die er gewoon onbevangen en onvoorwaardelijk is voor mij, net als mijn lieve man, mijn andere pony en familie&vriendinnetjes. Ik voel nu dat minder mijn best doen gewoon goed genoeg is en ik heb meer rust en ruimte om er ongedwongen van te genieten.'

 

TamaraTamara:

Jonge paarden - handmak maken, grondwerk & verdere begeleiding:
'In 2010 ben ik de trotse eigenaar geworden van een Tinker hengstveulen, genaamd Tayco. Lief, erg mooi en bij de eerste ontmoetingen was al zichtbaar dat hij zijn eigen gang gaat. Hij koos voornamelijk zijn eigen weg, stapte vanuit de kudde op alles af en is nog steeds nergens bang voor. Met de maanden werd hij ouder, groter en was hij nog steeds onverschrokken. Ook voor mensen ging hij niet aan de kant of wilde zelfs dwars door je heen, een halster had geen betekenis, dus ondanks zijn jonge leeftijd kwam een degelijke opvoeding goed van pas. Voorheen heb ik altijd paard gereden op een traditionele manier, maar sprak mij het houden en rijden van paarden op een natuurlijke manier al erg aan. Met zo'n jong veulen en aan het begin van zijn leven als rijpaard wilde ik hem en mezelf graag kennis laten maken met deze natuurlijke manier van paarden beleren en rijden.
Na een speurtocht op internet kwam ik op de website van Janneke en na een kennismakingsles heeft Tayco 1,5 week bij Janneke op locatie doorgebracht. Tijdens zijn verblijf heeft zij hem de beginselen bijgebracht en werd ook ik betrokken bij de lessen. Na 1,5 week kreeg ik een heel ander paard mee naar huis. Eén die nog steeds 1 jaar oud is, maar meer volwassen oogt, respect heeft voor zijn leider en vertrouwd op de mens. De vertrouwensband is enorm gegroeid en dit biedt een goede basis voor de toekomst, waarbij Janneke ons verder zal begeleiden tot uiteindelijk een perfect team van rijpaard en ruiter.

Naast in het bezit te zijn van Tayco heb ik al veertien jaar een geweldige Haflinger merrie; Jennie. Gedurende de jaren hebben wij een band opgebouwd waarbij zij nog steeds dingen bepaald, ondanks dat ik dacht de volledige controle te hebben. Sommige dingen sluipen erin, zoals een door het paard bepaalde overgangswisseling, ontwijken van voor het paard enge routes en het toelaten van het paard in je eigen ruimte. Aangezien Tayco opgevoed wordt op de natuurlijke manier wilde ik zien of Jennie dit in haar 17e levensjaar ook op kon pikken. En tot mijn grote verbazing ging dat hartstikke goed. Ik ben erachter gekomen dat ze erg gevoelig is in plaats van eigenwijs en dat ik nog veel meer van haar kan leren. Het vertrouwen dat er is wordt nu aangevuld met respect en natuurlijke leiderschap. Dit maakt dat zij een goed leerpaard is voor mij, wij samen nog veel zullen beleven en zij ook een goed voorbeeld is voor Tayco.
Dankzij Janneke heb ik nu twee paarden waarmee ik op een meer ontspannen manier om kan gaan, waarvoor de regels duidelijk zijn en mij of ieder ander leider zullen respecteren. We zijn alle drie lerende en dat maakt de lessen van Janneke uitdagend, prikkelend en boeken we enorm veel vooruitgang. We zijn nog lang niet uitgeleerd!'


AngelaAngela:

 'Het gaat zo veel beter met ons! Ik doe bijna dagelijks de oefeningen. Zelfs het wachten bij de smid ging zonder drammen en bijten. Een verademing. Verder doet hij het onder het zadel ook veel beter! Happy horse and happy me :) Dank je wel!'


Jan:

 'Eén met je paard staat voor een proces van bewustwording dat mij ervan overtuigde van het feit dat paarden geen auto's of motoren zijn met gas en rem, maar gevoelige dieren die je reflecteren of je balans bent of je kunnen helpen meer in balans te komen.
Ik ben bij janneke terecht gekomen omdat ze om de hoek woont, en nu blijkt ze er ook nog eens heel veel verstand van te hebben.
Ideale combinatie van wat ik nodig heb en wat er aangeboden wordt. Voor zowel mezelf als mijn paard als voor ons samen.'


Thekla:

sprakeloos!
'Twijfel je ook wel eens aan woorden? Worden woorden een grote brei, dekken woorden de lading niet, zijn het woorden om de woorden. Paarden spreken een andere taal. Nieuwe bronnen worden aangeboord; intentie, gedachtenkracht, lichaamstaal, met geduld en zachtheid. Dat Noga me soms niet begrijpt, ligt niet aan haar. En meer nog: zij maakt míj juist vaak iets duidelijk. Want wat betekent het dat ze zó dichtbij komt, dat ze bijna in me kruipt? Ook als ik dat niet wil? Kan ik mijn grenzen soms niet goed bewaken? Maak ik me kleiner dan ik ben? Maar ook, ze laat haar hoofd ontspannen hangen, geeft zich aan me over wanneer ik met mijn hand haar hart voel kloppen, en laat ze mij de vrijheid voelen, terwijl ze me op haar dravende rug door de uiterwaarden draagt, op een zonnige zomerdag. Ja, ik ben stil van haar woordenloze paardenkracht!'


Leny:

 Waarom heb ik zonder eigen paard en wel les bij Janneke?
'Ik ga graag op avontuur in paardenland!
Bij mijn ontdekkingsreis langs de paarden kom ik op een bijzonder
mooi plekje terecht.
Noga als gids en Janneke als tolk, leren mij de taal van het land
en laten me al doende  genieten, lachen, ontspannen en ontdekken.
Wat een mooie manier om ook over jezelf te leren.
Ik ben nu al nieuwsgierig naar wat we allemaal nog meer gaan beleven!'

 

Marjan:

 

'De afgelopen 2 jaar heb ik 4 x les gehad van Janneke. Dagen waarin ik veel over mijzelf en over mijn IJslander geleerd heb.
Wat Ötull en Janneke mij o.a. lieten zien, is dat ik meer de leider moet zijn en niet de beslissingen aan mijn paardje moet overlaten! Met vallen en opstaan begin ik nu steeds meer door te krijgen hoe het werkt. Door veel grondwerk met Ötull te doen, merk ik dat het wederzijds vertrouwen toeneemt. Ik vind het superleuk en Ötull geniet er ook van: hij is erg bereidwillig om mij te helpen!
Dat we er nog niet helemaal zijn samen, heb ik vanmiddag ervaren. Ik kreeg de ingeving, om op het bospadrondje naast ons huis, even uit te testen of Ötull bij mij zou blijven. Ik maakte hem los en hij ging rustig aan een
braamstruik staan knabbelen. Daarna volgde hij mij. Ik stopte, hij stopte en nam weer wat happen. Zo, dacht ik, dat gaat goed! Vervolgens liep ik rustig verder, maar toen kwam de roep van de groep! Ik riep, maar zijn kleine
pleeg-shetlander Kees, riep ook! Tja, daar verdween de leider van de 4, terug naar zijn kudde! Mij lachend achterlatend met het besef dat er nog genoeg werk
aan de winkel is. Dus Janneke, Ötull en ik zien je graag terug voor meer communicatie- en leiderschaps-lessen!'

Bianca:

'Ik ben blij dat ik Janneke gevonden heb. Ik heb sinds 10 maanden een friese merrie. Ze was net 4 jaar oud toen ik ze  kocht. Maar ik kon snel merken dat een jong paard toch te moeilijk is voor mij. Ik heb hulp bij andere NH instructeuren gezocht, maar Janneke heeft me pas ECHT kunnen helpen. Mijn paard en ik hebben nu een goede basis en kunnen nu samen verder groeien. Ik verheug me nu al weer op de volgende les met Janneke. Dankjewel voor jouw hulp en jouw prima tips!! '


Huub en Floor:

'Twee jaar geleden reed ik met mijn paard Valeska rond de L dressuur en alles ging zo zijn gangetje, dacht ik. Ik ging elke dag naar stal om te trainen, vaak draaide ze zich in de stal al om met de kont naar mij toe. Een erg leuk begin was dat dus niet, maar ik wilde graag vooruit en ik dacht dat dat er allemaal wel bij hoorde. Ik had in die tijd elke week privé les van een zeer ervaren ruiter en paardenfysiotherapeut. Toen we op een gegeven moment het wijken wilde gaan verbeteren kwam Valeska  hevig in opstand,  steil overeind, bokken en er van doorgaan. Dit hebben we een aantal weken zo vol gehouden, maar er kwam geen verbetering in. Het werd alleen maar erger. We hebben haar laten onderzoeken door dierenartsen, foto's alles, maar daar kwam niets uit. Uiteindelijk werd een zeer ervaren ruiter  'ingevlogen' die haar er wel door heen zou rijden, maar toen ging het helemaal mis en was ze onhandelbaar. We waren ten einde raad en iedereen adviseerde ons om haar maar te verkopen, want ze was onhandelbaar. Ik hoefde hier geen moment over na te denken, natuurlijk verkoop ik haar niet.  Ik hield zielsveel van haar,  wat dachten zij wel niet!? Samen met mijn papa hebben we toen het Internet afgestruind. Na veel zoeken kwamen we op de site van Janneke.  Haar aanpak  sprak me  meteen aan, dus stuurde ik een mailtje. Ik kreeg gelukkig snel een warme mail terug.  Janneke herkende onze noodkreet en gaf ons heel geruststellende hoopvolle antwoorden. Mijn vader en ik  zijn toen met Valeska vanuit Etten-Leur drie dagen naar Ewijk getrokken. En de omslag was ongelofelijk. Janneke  was 's avonds al in haar stal geweest en had meteen gezien en gevoeld dat het angst was. Wij dachten dat ze dominant was en onwerkwillig, maar het was juist het tegenovergestelde, ze had veel angst. Toen ze me dat 's ochtends vertelde moest ik huilen, ik voelde me schuldig,  maar aan de andere kant was ik super blij dat er nu een oplossing leek te zijn. Vanaf dat moment wist ik dat het goed ging komen. Na de eerste dag kwam er al zo veel verbetering in, ze ging haar hoofd lager houden, kauwen en er ging al wat spanning uit haar lijf. We deden elke dag veel oefeningen en hadden ook mooie gesprekken. Er was een nieuwe weg geopend! Eindelijk leerden we de paardentaal. Hoe moet je eigenlijk omgaan met een paard, hoe gaan zij met hun soortgenoten om en wat kunnen wij daarvan leren. Hoe weet je wat ze bedoelen en hoe kun je je paard iets duidelijk maken, iets vragen zodat het paard begrijpt wat je bedoeld. Dit alles werd ons in de eerste drie dagen geleerd en dat was super.
 
Trailerladen:
Ook was het trailerladen geen groot succes voor mij & Valeska. We stonden vaak uren te laden. We gingen een keer op wedstrijd en toen we terug wilde komen kreeg ik haar helemaal niet geladen, ze wilde zelfs niet meer in de buurt komen van de trailer, we kregen allemaal goed bedoelde tips (longeerlijnen, zweep, snoep, bezem) maar niets hielp. Na zo'n 2 uur zijn we toen maar terug gaan lopen, een terug reis van 3 uur. Mijn vader met mij en Valeska mee en mijn moeder met de auto en lege trailer naar huis.  Dit wilden we echt niet meer. Gelukkig konden we bij Janneke ook een cursus trailerladen doen en het was ongelofelijk hoe snel en goed ze alles oppikte. Ik kon haar gewoon rustig laden en mijn vader rustig de stang erachter sluiten. Dit was nog nooit eerder gelukt, als ze vroeger  eindelijk in de trailer stond gooiden we snel de klep dicht in de hoop ze niet naar achter zou lopen.  Maar nu hoeft dat niet meer.'
Niet meer twee vroeger laden dan nodig is omdat je maar niet weet hoelang het duurt voor je haar eindelijk geladen hebt, maar gewoon binnen een halve minuut laden. Voor ons is dit ongelofelijk dat je dat gewoon kunt leren. Dat je dit met de juiste aanpak zelfs bij Valeska kunt bereiken.
Janneke heel hartelijk dank en we blijven graag naar je toe komen, want we willen nog veel leren, nog meer plezier beleven aan onze Valeska en het paardrijden.'


Jessica (www.praktijkhealthforanimals.nl):

workshop communicatie&bewustwording
Mijn spiritueel leider….

'Als wij mensen met emotionele of lichamelijk problemen zitten gaan we vaak naar een arts, psycholoog of een maatschappelijk dienstverlener. Bij deze mensen kunnen we praten over wat er in ons om gaat, waar we last van hebben en hopen we dat diegene ons kan helpen. Dat klinkt allemaal heel goed zou je zeggen en is er dan iets wat beter werkt?
Die vraag kan ik met volle overtuiging beantwoorden met " Ja, ik ken iets wat beter werkt en daar wil ik je graag over vertellen…"
Zelf heb ik een hele hectische en vooral emotionele periode achter mij liggen waardoor ik ben gaan inzien wat het leven je allemaal te bieden heeft, maar ook dat je dingen kwijt kunt raken. Door deze drukte en emoties ben ik voorbij gelopen aan wie ik zelf ben en wie ik wil zijn, op zo'n moment ontstaat er een cirkeltje waar je maar in rond blijft draaien en kom je steeds hetzelfde tegen behalve de uitweg die je weer naar jezelf leidt.
In maart kwam ik na veel twijfel toch aan op de workshop "contact en inzicht" Ik heb al meerdere workshops gedaan bij Mirjam en Janneke en ik kon redelijk inschatten wat mij te wachten stond dat weekend. Nou zat ik er helemaal niet op veel emoties te wachten, maar ik probeerde toch de intentie te zetten dat het een helend weekend zou worden.
na een dosis ontspanningsoefeningen en de kennismaking met de paarden merkte ik al snel dat ik mij toch veel stabieler en sterker voelde dan ik had gedacht. Maar ik merkte ook dat er iets aan mij zat te knagen wat opgelost moest worden, ik had een bepaalde verharding opgebouwd en dat wilde ik graag weer zachter laten worden.
Omdat deze verharding er al langer zat besefte ik dat ik dit niet alleen kon oplossen en ik stelde mij open voor de paarden en vroeg ze om hulp. Door mij open te stellen voor de paarden stelde ze zich ook voor mij open, en kreeg ik van ieder paard een stukje van mezelf te zien. Het ene paard liet mijn kracht zien als leider, en hoe ik dit op een zachte manier kan doen. Het volgende paard prikkelde het kind in mij en liet mij weer lachen en onbezorgd genieten. Het derde paard communiceerde met mij op een spiritueel niveau en gaf mij hierin weer een opening naar meer en tevens de bevestiging dat ik ook weer was gegroeid.

Door het werken met deze drie schitterende dieren ben ik weer terug gegaan naar mijn eigen ik. Waar sta ik? Wie ben ik? Wat voel ik? En hoe wil ik mij voelen? Het gevoel waarnaar ik al een tijd op zoek ben kreeg ik in gedeeltes van deze drie paarden te voelen. Samen maakte ze mij weer compleet en was ik zelf in staat de periode die ik heb doorgemaakt af te sluiten.
Inmiddels ben ik een aantal weken verder en ben ik met mijn eigen paard verder gegaan met wat de drie paarden mij hebben gegeven en hebben laten voelen. Ik kan mij weer openstellen voor de diepere en spirituelere communicatie met mijn paard en zijn wij weer samen een eenheid gaan vormen.
Strateeg kan zich weer opstellen als mijn leermeester, en ik kan weer naar hem luisteren. Onze band is hierdoor nog sterker geworden en mijn lessen gaan nu weer verder…
Dit is toch het mooiste wat er is?'

 

 Marleen:

'Janneke kende ik door haar zusje en ik was eens meegegaan naar een demonstratie van 'trailerladen'. Dat vond ik al indrukwekkend om te zien. Zelf reed ik wekelijks op een manege, maar ik maakte met name vele buitenritten her en der. Door het bos rijden vond ik het allerfijnste. Toen ik was gaan samenwonen in Duitsland aan de rand van het bos met veel stalmogelijkheden, kocht ik mijn eigen paard. Het bleek toch iets 'te' mooi om waar te zijn en verkocht hem onder andere vanwege mijn eigen veiligheid. In zijn algemeenheid had ik eigenlijk niet meer diezelfde behoefte om te gaan rijden.
Naar aanleiding daarvan ben ik bij Janneke terecht gekomen. Ik heb nu 13 lessen gehad en ik ervaar eigenlijk dat het veel fijner is om op deze veelzijdige manier te werken. Ik wist niet eens dat je zoveel meer kan doen! Het is eigenlijk ook veel logischer. En ik leer ten eerste veilig bezig te zijn. Janneke kan je helpen met alle 'ingrediënten' die er tezamen voor zorgen dat je op een prettige manier met je hobby bezig kan zijn. Ik ben ook nog geholpen toen ik even met andere dingen zat. Want dat heeft ook weer zijn weerslag op het samenwerken met een paard.
Onlangs ben ik weer eens wezen kijken naar een demonstratie. Ik genoot ervan. Nu realiseer ik mij dat als je zo kunt werken je pas echt een 'goed gevoel' moet krijgen. Voorlopig ben ik aan het goede adres bij Janneke om te leren! Bedankt tot zover.'


Betty (www.equinox-atelier.nl):

'Janneke had mij al eens gevraagd mee te doen met een workshop bij haar.
Maar ik had zoiets van wat moet ík daar nou mee….
Ik heb geen paard, ik rijd geen paard kortom ik weet nagenoeg niets van paarden.
Toch besloot ik een keer mee te doen workshop bij haar
Vrijdag .. .. was het zover: contact in inzicht door paarden
Geheel blanco reed ik naar Janneke, nieuwsgierig naar wat er ging komen.
Ik had wel begrepen dat het o.a. ging om inzicht in jezelf.
Bij Mirjam had ik al wel de cursus 1 en 2 intuïtief communiceren met dieren gedaan.
Dat was echt een openbaring in de meest positieve zin van het woord!
Maargoed dat was al weer een tijdje geleden en de dagelijkse beslommeringen met grote of kleine problemen zorgden ervoor dat dit al weer behoorlijk naar de achtergrond was geraakt.
Bij Janneke en Mirjam voel ik me eigenlijk altijd wel "veilig" om mezelf te laten zien.
Dat vind ik erg belangrijk, zeker als we het over zelfinzicht hebben.
Aan iedereen weer in het begin van de dag gevraagd wat verwacht/ gehoopt werd van deze dag.
Voor mij was het belangrijk om mezelf weer te "openen" en weer terug te komen bij mijn eigen spirituele ik.
Soms gebeuren er heel heftige dingen in je leven waardoor je het gevoel afsluit en je zelf ook niet meer goed bij dat gevoel kan.
Eigenlijk ben je een beetje je stuur kwijt.
Maar of dit met paarden opgelost kon worden……….
Voor het begin had ik al uitgebreid geknuffeld met een schimmel merrie.
Ze legde haar hoofd tegen de mijne en ik gaf haar dikke kussen op haar fluwelen neus. "goeie morgen lieverd"
Toen het mijn beurt was om contact te maken met een paard was het "toevallig" dit paard.
Weer kwam ze direct naar me toe….. ik hoorde dat ze normaal zeker niet toeschietelijk was naar iedereen, dat ze mij dus uitkoos om te vertrouwen!
Dit ontroerde mij.
Van Mirjam begreep ik dat dit paard een soortgelijke pijn bij zich droeg als ik.
En ik was blijkbaar zo open dat naar mij toe trok. PRACHTIG!
Zij heeft mij dus uitgekozen om mee te werken in het eerste deel van de workshop.
Dat ging geweldig goed.
Twee wat onzekere zielen!......Ik sprak met haar af dat wij wel eens even zouden laten zien wat wij er samen van konden, in de positieve zin van het woord!
Dat begreep ze..Tijdens de bezigheden was het alsof ik mijn schaduw vast had.
Ze volgde, stopte, ging opzij of achteruit….Voor mij!...Ik weet niet eens hoe ik een halster om moet doen!
Volgens Janneke zou ze me nu zelfs naar de noordpool volgen, we hadden een hartsverbinding gemaakt. Met zo'n geweldig dier….Daar wordt je stil van.
Om haar zelfzekerheid te stimuleren heb ik haar een tijdje de leiding gegeven.
Ik heb háár de leiding gegeven door achteruit haar te gaan volgen.
Dat deed ze ook.
Zo samen werkend was een geweldige ervaring. Met een mens zou ik dit erg moeilijk gevonden hebben. Maar een paard (een dier) is zo puur en eerlijk daar vallen vanzelf alle eventuele muren van weg.
Ik had mijn inzicht al gekregen in de eerste helft van de dag… ik was helemaal niet afgesloten! Want waar maak je echt contact mee? ………Juist?!'

 

Janneke:

'Twee jaar geleden kocht ik Svenja. Zij is nu 3 en een half jaar. Ik was al op de tour van NH. Alleen wie kan mij lesgeven en begeleiden? Ik had namelijk al binnen een week een groot probleem. Het is heel erg leuk als je met je veulen wilt wandelen, als je veulen om de twee meter stil staat. Nu vind ik het niet erg om af en toe stil te staan, maar dan wel op mijn tijd. Helaas dacht zij daar anders over. Je moet ze een lel geven, hoor je dan. Of, je moet strenger zijn, of weet ik wat. Nu sta ik voor de klas dus ik weet wel wat streng zijn is en ook wat consequent zijn is. Maar als je niet boos kunt worden op je paard omdat je het idee hebt dat er een communicatie stoornis is? Wie ben ik om mijn paard af te straffen terwijl mijn paard gewoon zijn instinct volgt? Het was zo erg dat mijn paard soms niet meer voor, achter of opzij ging. Daar sta je dan. Ik heb daarna mijn man maar lief aangekeken en vervolgens ging hij elke keer mee en gaf hij haar een zetje als ze stil stond. Dat stil staan was ook alleen maar rond het terrein. Verder waren er geen problemen. Ik kwam in contact met iemand die mij kon helpen. Hij kon Svenja goed vooruit krijgen op een zeer positieve manier. Maar ik had geen positieve motivatie meer. Dus het werkte niet zo goed. Tevens stond de halve stal te kijken hoe gek ik wel niet deed. Daarna ben ik dan ook verhuisd van stal. Toen was het probleem gelukkig minder. Later ben ik met deze man opnieuw begonnen omdat zijn manier mij wel aanstond. Aangezien ik ook altijd open bleef staan voor andere mensen kwam ik Janneke d'r site eens ergens tegen. Na een half jaar kwam ze eens bij mij voor een proefles. Die les werden mij een heleboel dingen duidelijk, wat ik miste bij het clickeren. Mijn paard is dus niet zo braaf als ze er uit ziet. Mijn paard test niet op één van de 5 punten van leiderschap, nee zij test gewoon op alle 5 tegelijk. Terwijl ze het volgende moment ook weer zo onderdanig mogelijk bij je komen te staan. Ik was dus niet gek om altijd maar weer te vragen of mijn paard mee wilde gaan. Mijn paard is gewoon een erg goede volhouder. Ze stopt nog steeds twee keer voor ik het erf af ben. Oké, het duurt elke keer nog maar 2 seconden en ze stopt tenminste geen 10 keer meer in 10 meter. Het is niet dat het nu over is met de lessen van Janneke. Maar het is wel dat ik er steeds beter mee om leer te gaan en het nu ook begrijp waarom mijn paard dat doet.
Wat Janneke ook zo leuk doet is spiegelen. Ik zie nu steeds meer dingen van mezelf terug in Svenja. Als ik door de vier fases heen moet, mag ik ook een tik geven. Die is ook verantwoord. Maar Svenja begrijpt dit ook en voor haar is het duidelijk. Zij is minder onzeker, maar ik ook. Daarbij is ze net zo gek als ik. Soms als ik met haar loop moet ik even gek doen. Dan ga ik heel hard rennen, dat vraag ik dan niet voorzichtig, nee dat doe ik met heel veel enthousiasme. Wie gaat er dan mee? Svenja, hard bokkend, scheten latend, rent ze mee. Ze rent me zelfs voorbij. Maar als ik stop, stopt zij ook. Super toch?'

 

Sterre:

'Ik ben Sterre Kuppen en ik ben 11 jaar oud .Ik heb een pony Apollo hij is 5 jaar. Hij was erg vervelend en toen, ging ik rijden en viel ik er af en had ik mijn arm en neus gebroken. Mijn moeder vond het genoeg , toen heeft ze Janneke gebeld. Ik krijg nu al 3 maanden les van Janneke, dat kan ook wat gemakkelijker want Janneke woont bij ons in de straat.
Janneke leerde mij al een groot gedeelte van het grondwerk , en om de leider te zijn van Apollo . We zijn nog niet helemaal klaar. De lessen van Janneke helpen niet alleen maar ze zijn ook heel erg leuk en ik leer er erg veel van , ook Apollo vind het fijn dat ik hem eindelijk begrijp en op een fijne manier met hem samen kan werken.. En als Janneke ons niet wilden helpen, hadden we voor Apollo misschien wel een ander huisje moeten zoeken en nu ben ik voor altijd samen met mijn lieve Apollo.'

 

Barbara:

'Het specialisme van Janneke is de relatie, de band tussen paard en mens.
Ze kan goed zien aan welk aspect gewerkt kan worden, waardoor problemen opgelost worden.
Door middel van grondwerk, kijken naar je paard en het opzetten van een vloeiend communicatiesysteem.
Een goede relatie met je paard, is het hoogste doel en heeft de grootste prioriteit.
Die dient als basis voor alles wat paard en mens samen verder willen doen.
Ongeacht je eigen discipline: dressuur, westernsport, recreatie, lange teugelwerk, mennen, enz.

 

Yvonne:

'Om te beginnen zal ik mijzelf en mijn vier paardenvriendjes even voorstellen. Ik ben Yvonne en ik heb vier Arabische volbloeden: Sirarvi, Salvadore, Fabrizio en Skye. Het zijn vier ruintjes en ze wonen bij mij in de tuin. Ze staan 24/7 in een paddock met schuilstal en een uitloop naar de rijbak. In mei dit jaar ben ik begonnen met het volgen van lessen bij Janneke. Ik was op zoek naar een andere lesmethode. Eentje waarbij de nadruk ligt op het opbouwen van een relatie met je paard en niet eentje waarbij je het paard alleen maar dwingt om iets voor jou te doen. Doordat ik vier paarden heb zijn de lessen enorm gevarieerd, ieder paard heeft zijn eigen karakter en reageert net weer even iets anders. Dat maakt de lessen extra leerzaam. Op dinsdag 28 oktober was het Salvadore's beurt voor een les van Janneke. Het weer werkte niet echt mee deze dag, dus 's ochtends had ik de trailer alvast klaar gezet.
Ik oefende al regelmatig met trailerladen, al mijn paarden laten zich makkelijk laden, alleen Salvadore bleef het erg spannend vinden. Ik kreeg het zelf niet voor elkaar met hem. Een methode had ik niet, ik nam er wel altijd de tijd voor en probeerde mijn paarden rustig in de trailer te krijgen. Salvadore liep er wel op maar zijn achterbenen bleven altijd op de klep. Een enkele keer kreeg ik het voor elkaar om hem helemaal in de trailer te laden, maar hooguit voor een paar seconden. Ik had dus duidelijke behoefte aan een methode voor trailerladen!
Om de methode voor te doen nam Janneke Salvadore van mij over. We liepen naar de trailer en bleven zo'n 5 meter van de klep staan. Janneke vertelde dat dit een veilige plek was voor Salvadore. Salvadore stond duidelijk op zijn gemak een beetje om zich heen te kijken wat er komen ging. Vervolgens een kort stukje theorie over het trailerladen. Ook het trailerladen gebeurt dus met fasen. Een losse leadrope met een boogje erin is de uitgangspositie, daarna wordt deze boog eruit genomen zonder daadwerkelijk druk op de leadrope te zetten. Pas daarna volgt er een lichte druk en de laatste fase is meer druk. Zodra het paard een stapje voorwaarts zet, geef je uiteraard direct weer een boogje in de leadrope.
Na de theorie gaf Janneke een korte demonstratie. Ze liep met Salvadore naar de trailer, hij liep vlot mee, maar stopte met zijn achterbenen nog net voor de klep. De verschillende fasen met opbouw van druk werden gedemonstreerd. Salvadore liep een paar keer achteruit en ging duidelijk tegen de druk in, maar al vrij snel had hij door wat de bedoeling was. Regelmatig werd er teruggegaan naar zijn veilige plek. Na een paar keer was een hele lichte druk op de leadrope al voldoende om hem uit te nodigen om een stapje voorwaarts te zetten. Na niet al te lange tijd stond Salvadore al helemaal in de trailer, nog niet volledig ontspannen, maar hij stond erin! Als beloning mocht hij weer terug naar zijn veilige plekje. Toen was het mijn beurt.
Na eerst even geoefend te hebben met de verschillende fasen terwijl Janneke de leadrope vasthield, kon ik een poging wagen. In het begin een beetje onwennig, maar door het gewoon te doen krijg je er al snel meer handigheid in. Uiteraard heeft Salvadore zijn trucendoos even gebruikt: een stapje voorwaarts wanneer er druk op de leadrope komt, om vervolgens direct weer een stapje terug te doen zodra de druk weg werd genomen. Of achteruit stappen en ondertussen allerlei onmogelijke bewegingen met zijn hoofd maken zodat ik er geen constante druk op kon houden. Desondanks kreeg ook ik Salvadore volledig in de trailer. Na een paar keer weer achterwaarts te gaan en direct opnieuw de trailer in te stappen, kreeg hij meer en meer interesse in de trailer. Raampjes werden nieuwsgierig onderzocht en met een schrapend voorbeen werd de bodem geinspecteerd. Salvadore bleef meerdere keren 20 seconden volledig ontspannen in de trailer staan, stapte rustig achterwaarts wanneer ik dat vroeg en stapte ook direct weer mee de trailer in zonder dat ik helemaal terug hoefde te gaan naar zijn veilige plek. Wauw!! Ik had niet gedacht dat we de eerste les trailerladen al zo'n eind zouden komen.
Na zo'n 45 minuten zijn we gestopt en had ik voldoende aandachtspunten om mee verder te oefenen. Ik ga er nu op letten dat ik de fasen correct toepas en dat ik een bepaald ritme aanhoud bij het trailerladen. Ik moet niet teveel afwachten wat Salvadore doet, maar zelf het initiatief nemen door hem na een paar tellen steeds weer opnieuw voorwaarts te vragen. Ook wanneer hij ondertussen bezig is om zijn trucendoos te demonstreren.
Ik vond het best lastig om alles in de gaten te houden en het ritme erin te houden. Maar ik stond ervan versteld dat Salvadore binnen een half uur al volledig ontspannen in de trailer stond. Een lesje trailerladen is echt een aanrader! Sinds de les heb ik alweer twee keer geoefend met Salvadore en hij loopt er nu gewoon in 1 keer in!! De stang erachter dichtdoen vind hij nog spannend dus daar gaan we nu verder mee oefenen. En ondanks dat mijn andere paarden zich makkelijk laten laden, pas ik deze methode nu ook bij hen toe. Het is nog makkelijker geworden nu ik zelf weet waar ik mee bezig ben!'

 
Ellen:

'Vicky is op 2 april 2000 geboren en vanaf dat moment niet meer weg te denken uit mijn leven. Een veulentje, wat leuk en lief zo'n klein ding, elke dag lekker knuffelen, poetsen en verwennen...ze zou zo'n lief paard worden…maar op eenjarige leeftijd begonnen de problemen; steigeren, bokken, op m'n tenen staan (hoezo persoonlijke ruimtes respecteren?), elke dag was het weer raak. Ik vond dat ik al heel streng was, maar anderen zeiden: 'laat nou eens merken dat jij de baas bent'. Ik maar schreeuwen en gefrustreerd raken, het hielp echt helemaal niets. Steeds vaker hadden we 'ruzie' met elkaar, waardoor ik er geen plezier meer in had (zij ook niet waarschijnlijk) en haar eigenlijk wilde verkopen. Wat ben ik blij dat ik dat nooit heb gedaan!
Het moest anders kunnen, dus ging ik op zoek naar andere methodes. Één daarvan was de join-up van Monty Roberts. Vanaf dat moment was het respect in ieder geval duidelijk verbeterd, want ze heeft nooit meer op mijn tenen gestaan.
Op 3,5 jarige leeftijd was het zover, ik kon op haar gaan rijden. Maar ook daarbij ging het niet zoals ik zou willen, ik ben er regelmatig afgevallen en mijn toenmalige instructeur kon mij niet over de angst, die ik inmiddels had opgebouwd, heen helpen. Anderhalf jaar geleden ben ik na een val, niet direct opgestapt en was het klaar met rijden. Ik wist dat er een moment moest komen dat ik weer op zou stappen, maar dat moment stelde ik elke keer weer uit door smoesjes te verzinnen; het waaide te hard, ze waren gras aan het maaien, er was niemand op stal, de gekste redenen had ik.
In 2008 vond een vriendin de website van Janneke en stelde voor om eens een proefles te nemen. Na deze les was ik erg enthousiast en had ik het idee eindelijk de methode te hebben gevonden, waar ik al jaren naar zocht. Ik was blij om te horen dat mijn paard niet verpest was en dat ze juist heel zacht is in vergelijking met veel andere traditioneel opgevoede paarden. Ik heb nu drie lessen gehad (helaas nog niet zoveel omdat we in Zeeland wonen) en merk vooral dat ik in bepaalde situaties, waarin ik vroeger gefrustreerd zou zijn geraakt, nu heel rustig kan blijven. En het werkt! Door de lessen ben ik bewuster van mezelf & Vicky, de concentratie ligt bij de training en niet bij alle enge spoken in de bosjes om ons heen.
In juni heb ik ook één van de cursussen van trailerladen gevolgd, het was erg leerzaam om ook in een vreemde omgeving alles uit de lessen toe te passen. De eerste dag waren we allebei zenuwachtig, maar de tweede dag hadden we onze draai gevonden en was het super!
Eindelijk ben ik vorige week weer begonnen om zelfstandig te rijden, op het gemakje, maar het is heerlijk. Ik heb nog nooit zo bewust paard gereden en het is geweldig om zo relaxed bezig te zijn, zonder in d'r mond te moeten trekken omdat ze niet 'aan de teugel' loopt. Iedereen op stal zal denken dat ik gek ben, maar het maakt me niet meer uit, want ik weet inmiddels dat deze manier wel werkt! '