Het jonge paarden syndroom

Een jong paard is ook een paard!
In de kudde heeft hij een plek. Deze plek is gebaseerd op rangorde en biedt het jonge paard veiligheid.

 

Een jong paard is ook een paard!
In de kudde heeft hij een plek. Deze plek is gebaseerd op rangorde en biedt het jonge paard veiligheid. Grenzen bieden duidelijkheid, een kader waarbinnen hij ontspannen en veilig kan opgroeien, ontplooien en ervaren.
Deze duidelijkheid heeft hij nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen.

Wanneer jij samen met je paard bent, vormen jullie samen een kudde. Wat heeft hij dan van jou nodig? Juist.. DUIDELIJKHEID.

Veelal wordt de fout gemaakt dat wij jonge paarden niet leiden onder de misvatting van ‘ze zijn nog te jong’.
Maar zoals ik reeds zei: een jong paard is ook een paard! Juist op jonge leeftijd zullen we de paarden moeten leiden. Net als kinderen op jonge leeftijd ons ook meer nodig hebben.

Hoe fijn zou het voor jouw jonge paard zijn als jij hem beschermt tegen gevaren van buitenaf? Hem kunt helpen ontspannen wanneer hij stress heeft? En hem moedig kunt maken zodat hij de wereld durft te exploreren?
Het is een heel belangrijke periode om een sterke band op te bouwen (naast liefde) ook op basis van vertrouwen en respect.

Wat gebeurt er als je dat niet doet? Als je het jonge paard ‘vrij’ laat? Zonder leiderschap..
Hij gaat op zoek naar jouw grenzen. Wat kan beginnen met dat hij zijn ruimte letterlijk gaat innemen, jouw ruimte! En uiteindelijk kan hij dit doen op een steeds minder respectvolle manier, door bijten en/of slaan.
Hij zal vaak in zijn rechter hersenhelft (vlucht en instinct) blijven waardoor er geen communicatie meer mogelijk is. Met een stuurloos projectiel aan je lijn als gevolg.

Het jonge paard kan zeer angstig worden wanneer hij alle moed uit zichzelf moet halen los van de kudde (jij bent immers geen kuddeleider).
Ook kan hij heel verzetterig worden en letterlijk sterk omdat hij er van uit gaat de leiding zelf te moeten nemen. Uiteindelijk zal hij bepalen waar jullie heen gaan.

Wacht niet tot je paard ‘oud en wijs’ genoeg is maar start NU!
In afgestemde tijdsspanne voor zijn leeftijd. Zijn fysieke en emotionele leeftijd.
Wees wijs en laat je begeleiden, een jong paard trainen vergt aangepaste begeleiding.

Een goed begin is het halve werk! En zorgt voor jarenlang paardenplezier!

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de paarden minder stress ondervindt wanneer voorafgaand aan het zadelmak maken eerst grondwerk wordt gedaan.
Om je paard ook langer en fysiek gezond te laten leven, blijkt een goede fysieke balans vooraf aan het inrijden van groots belang.

Helaas gebeurt het nog vaak genoeg dat op de leeftijd van 2-3 jaar een paard wordt ingereden, terwijl het paard er emotioneel nog helemaal niet klaar voor is. Ook fysiek brengt dit consequenties met zich mee aangezien de ruggenwervels van de paarden pas op zeven jaar uitgegroeid zijn. Des te belangrijker om je training aan te passen bij een groen paard.

Wat als we onze jonge paarden eerst zo trainen dat ze emotioneel en fysiek in balans zijn voordat ze ons moeten 'dragen'?
Door ze met gymnastiserend grondwerk te laten ontdekken hoe ze op de juiste manier kunnen buigen, ontspannen en oprichten?
Wat als we eerst leuk samen ontdekken voordat we er meteen topsport van maken?

Maar wacht niet, begin er tijdig mee!

 

Vrijblijvendkennismakinggesprekaanvragen-24.jpg